Завршен протест просветних радника, захтеви предати Влади. Наставници поручили родитељима: “Ово је ваша борба, колико и наша”

26 септембра, 2023

Учесници протеста “Уважен наставник, достојанствена Србија”, на који су позвала четири просветна синдиката због положаја запослених у образовном систему, окупили су се у уторак, 26. септембра, испред Скупштине Србије, одакле су кренули у протестну шетњу до зграде Владе.

Протест је почео окупљањем испред Скупштине Србије и блокадом саобраћаја, а захтеви су предати Влади Србије.

Foto: Facebook

Синдикати траже да плате просветних радника буду на нивоу просечне републичке зараде, затим да се повећа додатак за разредно старешинство од седам до 10 процената, а трећи захтев је смањење обимне администрације коју води наставно особље.

Како су рекли, нема одређеног рока за одговор, а од потеза Владе Србије зависиће њихове даље одлуке.

Поручили су: „Драги родитељи, ово је ваша борба, колико и наша стигли смо до овог зида плача“.

Како је јавила репортерка Инсајдера, грађани су били подељени под заставама синдиката.

Окупљени на протесту носили су банер “Достојанствено за просвету”, као и транспаренте на којима пише: “Урушавање просвете није патриотски”, “Новац у школе, не у полицију”, “Плате инфлацију не прате”.

Како су раније саопштили синдикати, на протест су се одлучили након низа безуспешних преговора и дописа надлежнима у вези са проблемима у систему образовања.

“Социјални дијалог не постоји већ дуги низ година. Надлежни одбијају или потпуно игноришу наше захтеве за изједначавањем просечне плате запослених у образовању са просечном платом запослених у Републици Србији и решавање проблема обимне администрације у школама”, саопштено је тада.

Уколико се захтеви не испуне до 9. октобра, просветари су најавили штрајк у виду скраћених часова на 30 минута.

Извор: Инсајдер/Нова

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Завршен протест просветних радника, захтеви предати Влади. Наставници поручили родитељима: “Ово је ваша борба, колико и наша”

 1. Nenad каже:

  Procitajte ” Pepeljugu ” za 4 ti razred! Štrajkujte zbog sistema školstva be samo plate ! Ne radite ništa! Ubedili ste roditelje da moraju sa njima kod kuće da rade ! Jesu li sa vama roditelji radili ? Katastrofa.

 2. Ana каже:

  Mogli su prosvetari I da traze odlazak nvo iz skola. Ne trebaju nam. To je jos jedam nepotreban hir, sa obrazlozenjem da nastavnici, ne mogu da postignu sve. Mogu…smanjenjem obimnog gradiva naslo bi se vremena I za pricu sa decom o empatiji, o losem uticaju telefona. Nvo nisu dobrodosle y skole. To kazem kao profesor I roditelj.

 3. Isidora каже:

  Sram vas bilo, sramota . Trazimo da se svi prosvetni radnici smene i dovedu novi. Jel ovako ne moze imaju dobre plate rade pola radnog vremena, zlostavljaju i izivljavaju se nad decom. Zahtevamo da smene sve prosvetene radnike.

 4. Velja каже:

  Budzet je usvojen ispustena je prilika da se strajkom od 1.septembra natera vlada da podigne koeficijent nastavnom osoblju.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама