Završen protest prosvetnih radnika, zahtevi predati Vladi. Nastavnici poručili roditeljima: “Ovo je vaša borba, koliko i naša”

septembar 26, 2023

Učesnici protesta “Uvažen nastavnik, dostojanstvena Srbija”, na koji su pozvala četiri prosvetna sindikata zbog položaja zaposlenih u obrazovnom sistemu, okupili su se u utorak, 26. septembra, ispred Skupštine Srbije, odakle su krenuli u protestnu šetnju do zgrade Vlade.

Protest je počeo okupljanjem ispred Skupštine Srbije i blokadom saobraćaja, a zahtevi su predati Vladi Srbije.

Foto: Facebook

Sindikati traže da plate prosvetnih radnika budu na nivou prosečne republičke zarade, zatim da se poveća dodatak za razredno starešinstvo od sedam do 10 procenata, a treći zahtev je smanjenje obimne administracije koju vodi nastavno osoblje.

Kako su rekli, nema određenog roka za odgovor, a od poteza Vlade Srbije zavisiće njihove dalje odluke.

Poručili su: „Dragi roditelji, ovo je vaša borba, koliko i naša stigli smo do ovog zida plača“.

Kako je javila reporterka Insajdera, građani su bili podeljeni pod zastavama sindikata.

Okupljeni na protestu nosili su baner “Dostojanstveno za prosvetu”, kao i transparente na kojima piše: “Urušavanje prosvete nije patriotski”, “Novac u škole, ne u policiju”, “Plate inflaciju ne prate”.

Kako su ranije saopštili sindikati, na protest su se odlučili nakon niza bezuspešnih pregovora i dopisa nadležnima u vezi sa problemima u sistemu obrazovanja.

“Socijalni dijalog ne postoji već dugi niz godina. Nadležni odbijaju ili potpuno ignorišu naše zahteve za izjednačavanjem prosečne plate zaposlenih u obrazovanju sa prosečnom platom zaposlenih u Republici Srbiji i rešavanje problema obimne administracije u školama”, saopšteno je tada.

Ukoliko se zahtevi ne ispune do 9. oktobra, prosvetari su najavili štrajk u vidu skraćenih časova na 30 minuta.

Izvor: Insajder/Nova

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Završen protest prosvetnih radnika, zahtevi predati Vladi. Nastavnici poručili roditeljima: “Ovo je vaša borba, koliko i naša”

 1. Nenad kaže:

  Procitajte ” Pepeljugu ” za 4 ti razred! Štrajkujte zbog sistema školstva be samo plate ! Ne radite ništa! Ubedili ste roditelje da moraju sa njima kod kuće da rade ! Jesu li sa vama roditelji radili ? Katastrofa.

 2. Ana kaže:

  Mogli su prosvetari I da traze odlazak nvo iz skola. Ne trebaju nam. To je jos jedam nepotreban hir, sa obrazlozenjem da nastavnici, ne mogu da postignu sve. Mogu…smanjenjem obimnog gradiva naslo bi se vremena I za pricu sa decom o empatiji, o losem uticaju telefona. Nvo nisu dobrodosle y skole. To kazem kao profesor I roditelj.

 3. Isidora kaže:

  Sram vas bilo, sramota . Trazimo da se svi prosvetni radnici smene i dovedu novi. Jel ovako ne moze imaju dobre plate rade pola radnog vremena, zlostavljaju i izivljavaju se nad decom. Zahtevamo da smene sve prosvetene radnike.

 4. Velja kaže:

  Budzet je usvojen ispustena je prilika da se strajkom od 1.septembra natera vlada da podigne koeficijent nastavnom osoblju.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama