Завршен састанак просветних синдиката са премијерком и министром

23 августа, 2017

Председник уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић изјавила је данас да је добро што је дошло до састанка са премијерком Аном Брнабић и министром просвете Младеном Шарчевићем, али да нису добили конкретну понуду и да најављени штрајк за 1. септембар остаје.
– Нисмо добили могућност да направимо некакав протокол који смо желели. Штрајк остаје 1. септембра, с тим што имамо обећање да ће премијерка када буде сазнала колико је могуће повећање плата за запослене у образовању прво звати представнике синдиката – рекла је Јанковић новинарима.
На питање да ли је негде било помака, јер је било више тема на дневном реду Јанковић је истакла да је највећи помак тај што је дошло састанка, да су чекали “годину и по дана” на пријем и да их је премијерка Брнабић позвала.
Брнабић: Боље плате у просвети од 2018. године
Како је рекла Брнабић је најавила да ће их позвати поново да их директно информише о томе колико су могућа повећања плата.
Јанковић је рекла да је током састанка речено да држава и даље жели да подржи образовање, али и да је ситуација са платама у образовању катастрофална, јер су просветари 17 одсто испод републичког просека.
Према њеним речима, то никога не радује.
– Мени је драго што то не радује ни председницу владе и очекујемо да ћемо имати некакве директне понуде за то шта ће бити надаље – рекла је Јанковић.
Просветари против Нацрта закона о запосленима у јавној управи
Истиче, да је нацрт Закона о запосленима у јавној управи, око кога се води полемика од четвртка у јавној расправи, и наводи да ће синдикати учинити све да у јавној расправи прво опомену, а затим и изнесу предлоге, “па да коначно буду усвојени и њихови предлози”.
– Сматрамо да овај закон никако није добар за нас – рекла је Јанковић и додала да се причало и о томе да ли је могуће и како направити вредновање у образовању, али како каже, то су финесе о којима ће причати са министром просвете.
– Што се тиче новца, новца нема, то знамо и пре овог састанка. Дакле, новца ће за образовање можда бити мало више него за друге, али нажалост образовање ће и даље бити 13. прасе – навела је Јанковић.
Скраћени часови и протест
Истиче, да ће Унија синдиката одржати за 1. септембар најављено скраћење часова на 30 минута у свим школама чланицама, да ће у свим већим градовима направити протест и покушати да објасне шта се тачно дешава.
Наводи, да ће у то време бити завршена и јавна расправа о Закону о запосленима у јавном сектору.
– Ако министарство и влада буду остали при оваквом закону најављујемо даље синдикалне акције и обустављамо наставу – каже Јанковић.
Како је рекла најспорније у закону је што “дерогира све оно што су просветари стицали, а то су могућности јубиларне награде, посебни колективни уговори…
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Завршен састанак просветних синдиката са премијерком и министром"

  1. Dejan каже:

    A zašto se plate ne povećavaju u visokom obrazovanju? Ja sam asistent i plata mi je smanjena 10%, a samo jednom povećana 2%. Druga povećanja nas nisu zahvatila!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама