Završen sastanak prosvetnih sindikata sa premijerkom i ministrom

avgust 23, 2017

Predsednik unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković izjavila je danas da je dobro što je došlo do sastanka sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, ali da nisu dobili konkretnu ponudu i da najavljeni štrajk za 1. septembar ostaje.
– Nismo dobili mogućnost da napravimo nekakav protokol koji smo želeli. Štrajk ostaje 1. septembra, s tim što imamo obećanje da će premijerka kada bude saznala koliko je moguće povećanje plata za zaposlene u obrazovanju prvo zvati predstavnike sindikata – rekla je Janković novinarima.
Na pitanje da li je negde bilo pomaka, jer je bilo više tema na dnevnom redu Janković je istakla da je najveći pomak taj što je došlo sastanka, da su čekali “godinu i po dana” na prijem i da ih je premijerka Brnabić pozvala.
Brnabić: Bolje plate u prosveti od 2018. godine
Kako je rekla Brnabić je najavila da će ih pozvati ponovo da ih direktno informiše o tome koliko su moguća povećanja plata.
Janković je rekla da je tokom sastanka rečeno da država i dalje želi da podrži obrazovanje, ali i da je situacija sa platama u obrazovanju katastrofalna, jer su prosvetari 17 odsto ispod republičkog proseka.
Prema njenim rečima, to nikoga ne raduje.
– Meni je drago što to ne raduje ni predsednicu vlade i očekujemo da ćemo imati nekakve direktne ponude za to šta će biti nadalje – rekla je Janković.
Prosvetari protiv Nacrta zakona o zaposlenima u javnoj upravi
Ističe, da je nacrt Zakona o zaposlenima u javnoj upravi, oko koga se vodi polemika od četvrtka u javnoj raspravi, i navodi da će sindikati učiniti sve da u javnoj raspravi prvo opomenu, a zatim i iznesu predloge, “pa da konačno budu usvojeni i njihovi predlozi”.
– Smatramo da ovaj zakon nikako nije dobar za nas – rekla je Janković i dodala da se pričalo i o tome da li je moguće i kako napraviti vrednovanje u obrazovanju, ali kako kaže, to su finese o kojima će pričati sa ministrom prosvete.
– Što se tiče novca, novca nema, to znamo i pre ovog sastanka. Dakle, novca će za obrazovanje možda biti malo više nego za druge, ali nažalost obrazovanje će i dalje biti 13. prase – navela je Janković.
Skraćeni časovi i protest
Ističe, da će Unija sindikata održati za 1. septembar najavljeno skraćenje časova na 30 minuta u svim školama članicama, da će u svim većim gradovima napraviti protest i pokušati da objasne šta se tačno dešava.
Navodi, da će u to vreme biti završena i javna rasprava o Zakonu o zaposlenima u javnom sektoru.
– Ako ministarstvo i vlada budu ostali pri ovakvom zakonu najavljujemo dalje sindikalne akcije i obustavljamo nastavu – kaže Janković.
Kako je rekla najspornije u zakonu je što “derogira sve ono što su prosvetari sticali, a to su mogućnosti jubilarne nagrade, posebni kolektivni ugovori…
Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Završen sastanak prosvetnih sindikata sa premijerkom i ministrom"

  1. Dejan kaže:

    A zašto se plate ne povećavaju u visokom obrazovanju? Ja sam asistent i plata mi je smanjena 10%, a samo jednom povećana 2%. Druga povećanja nas nisu zahvatila!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama