Завршни испит: Ђаци на полагање у друге школе, прегледачи раде од куће

После низа дојава о наводно постављеним бомбама у школама широм Србије и забринутости које је та ситуација изазвала код родитеља, нарочито оних чија су деца матуранти, најзад школе имају План спровођења завршног испита за крај основног образовања.

Родитељи већ сада на друштвеним мрежама исказују своје незадовољство јер су ђаци, у појединим школама, добили информацију да је потребно да се у својим матичним школама појаве рано ујутру, како би сви скупа, пешака, са својим наставницима, отишли у школу у којој полажу испит.

Оно што је већ познато јесте то да је број установа у којима ће бити полагање смањен за 60%, па ће се уместо у 1260, завршни испит полагати у 552 школе у Србији. Дакле, већина ђака ће заправо испит полагати ван својих клупа. Како пишу медији, у неким школама ће испите полагати ђаци из чак шест других школа, па је тешко не запитати се може ли се све то организовати без пропуста, у ситуацији у којој се налазимо.

План спровођења завршног испита за крај основног образовања је донет на основу предлога и консултација Републичке комисије за спровођење завршног испита, пријемних испита и уписа у средње школе и Министарства унутрашњих послова, с намером да се осигура безбедност испитног процеса и свих који у њему учествују.

– На нама је да гарантујемо потпуну сигурност, али и да омогућимо да сви ученици имају једнаке услове за полагање тестова – рекао је Ружић.

По новом предлогу спровођења најзначајнијег тестирања за крај основног образовања у Београду, ђаци из готово половине укупног броја престоничких основних школа полагаће малу матуру на непознатом терену – у школама које нису њихове матичне.

Од 193 основне школе, наведене у „Новом предлогу организације завршног испита у великим објектима основних и средњих школа” за подручје Београда, а у којима би се иначе организовало полагање мале матуре да није било серијала безбедносних претњи због наводно постављених експлозивних направа, завршни испит ће се уприличити у свега 98 осмолетки и једној средњој школи. У највећем броју случајева једна школа биће домаћин ученицима још једне школе на завршном испиту, а у плану је и да осмаци из пет приватних основних школа малу матуру полажу у државним школама.

Због другачије организације полагања мале матуре измењено је и Стручно упутство за спровођење завршног испита. Једна од новина је да ће у учионицама у којима се буде полагао испит, бити највише 16 ђака, уместо 12, како је претходно било одређено. Број дежурних наставника се није мењао, па ће их у свакој учионици бити по двоје а и даље важи да на испиту ђацима једне школе „дежурају наставници из других основних школа, а у случају да их нема довољно, могу се ангажовати професори средњих школа”. Још једна од промена се тиче прегледача, који ће тестове, тачније такозване отворене задатке, прегледати од својих кућа. Затворени задаци се, подсетимо, прегледају помоћу софтвера.

За портал Данас у школама кажу да су ђаке већ обавестили о промени места полагања, али да немају много информација о плановима за наредне дане.

За сада се зна да ће објекте у којима се организује матура прегледати полицијске екипе, зграде ће бити закључане до почетка испита, полиција ће обезбеђивати објекте сва три дана полагања, а контрола улазака и излазака биће строга.

Све активности попут поделе књижица, бесплатних уџбеника и одржавања седница већа школе ће обавити по завршетку мале матуре.