Завршни испит некад и сад – упоредите задатке из 1991, 2010. и 2020. године

24 јуна, 2021

Завршни испит никад није само тест знања. То је уједно и тест стрпљења, истрајности, па и својеврстан тест живаца – за родитеље, децу и наставнике.

Али, тако је било одувек. Некада се пријемни испит полагао у школи коју је мали матурант желео да упише, а листе жеља није било – или си упао или ниси.

Данас, завршни испит је заправо испит ниског ризика. Више од 90% ђака упише једну од прве две школе са листе својих жеља.

Да ли су деца данас више оптерећена него раније, да ли је завршни испит претежак и из године у годину све тежи или је, заправо, обрнуто, остављамо вам да процените сами.

Упоредите ова три теста – први из 1991. (ДЕО испита), други из 2010. и трећи из 2020. године.

Тест из математике за школску 2010/2011. 

Download (PDF, 1.6MB)

Tест из математикe за школску 2019/2020. 

Download (PDF, 2.44MB)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Завршни испит некад и сад – упоредите задатке из 1991, 2010. и 2020. године

  1. Irena каже:

    Ranije su pitanja deci bila poznata. Birana su iz Zbirke za pripremu zavrsnog ispita, pa je to olaksavajuca okolnost. Danas deca ne znaju sta mogu dobiti na zavrsnom ispitu. Dodat je jos i kombinovani test. Nije im nimalo lako.

  2. Sanja каже:

    Tako je. Ja sam prva generacija koja je polagala prijemni za Gimnaziju, u Gimnaziji! Iz zbirke odredjene smo ucili matu i srpski. Nikoga od nastavnika znali nismo, nije bilo veza. Ovde je izgkeda namesteno da dezuraju nastavnici iz istih skola bas zbog toga da mogu deci koja su pdobijala petice na poklon pomagati i na zavrsnom! A miskim, da je zakonom zabranjeno da isti nastavnici dezuraju. Samim tim, ostecena su najbolji djaci u svajom smislu. Ucili tokom skolovanja i za zavrsni.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама