Због невакцинисања деце 241 прекршајна пријава

13 августа, 2017
Председник Прекршајног суда у Београду Милан Мариновић рекао је да је у случајевима невакцинисања деце тренутно у поступку 209 предмета, а до сада су донете 32 одлуке, од којих 21 осуда.
„Ту има 11 решења о одбачају захтева, а осталих 21 су уствари осујујуће одлуке од којих је у три случаја донета новчана казна, а у 18 изречена опомена учиониоцу”, рекао је Мариновић за РТС.
У марту прошле године ступио је на снагу Закон о заштити становништва од заразних болести, који прописује казну од 30.000 до 150.000 динара за оне који одлуче да не вакцинишу дете, а до сада је против таквих родитеља поднета 241 пријава. Прве новчане казне за родитеље који нису вакцинисали децу вакцином ММР – против заушака, рубеола и малих богиња изречене су у Београду.
Према његовим речима Мариновића пријаве против родитеља подноси здравствени инспектор при министарству здравља, а када стигне захтев за покретање прекршајног поступка, обави се инспекцијска контрола, сачини се записник о томе и инспектор утврди да ли је учињен прекршај.
„Инспектор сачињава захтев за покретање прекршајног поступка и као овлашћени подносилац подноси надлежном прекршајном суду”, навео је Мариновић.
 
Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама