Zbog problematičnog đaka, roditelji ne šalju decu na nastavu

6 aprila, 2017

Roditelji učenika odeljenja II-3 Osnovne škole “Stanislav Sremčević” u Kragujevcu od početka sedmice ne šalju decu na nastavu i planiraju da tako postupaju sve dok škola ne nađe rešenje za problem sa učenikom tog odeljenja, za kog tvrde da fizički i verbalno maltretira i đake i učitelja.

Foto: OŠ Stanislav Sremčević Kragujevac/sajt
Roditelji ističu da je od škole zatraženo da hitno reši slučaj vršnjačkog nasilja i pruži garancije za bezbednost dece u školi. U zahtevu koji je upućen nadležnima u školi ne traži se da “problematičan” učenik bude isključen iz škole, već da se premesti u drugo odeljenje ili da se sa njim radi u odvojenoj prostoriji.
Problem je, navode pojedini roditelji, prisutan od početka školske godine, pošto jedan učenik maltretira ostale đake u odeljenju, šutira ih, udara, izražava se vulgarno, vređa učenike, crta žene bez glave i krvave, oružje, noževe, ometa nastavu na razne načine.
– Poznato nam je da je i prošle godine, kada je bio u drugom odeljenju, učiteljicu udario po oku. U drugom razredu je premešten u sadašnje odeljenje gde je nastavio da se ponaša isto, šutnuo je učitelja, a direktoru pokazivao zadnjicu, kaže jedan od nezadovoljnih roditelja. Zbog takvog ponašanja, dodaje, nastavi prisustvuje i majka tog đaka, a sa njim posebno rade i drugi nastavnici na času, ali problem nije rešen.
U Školskoj upravi u Kragujevcu kažu ovaj slučaj prate već dve godine, te da u školi “Stanislav Sremčević” imaju problem da obuzdaju učenika koji zlostavlja i verbalno i fizički učenike i svog učitelja.
– Uvedene su neke mere, ali to nije dovoljno, škola mora da reaguje na odgovarajući način. Juče je bila inspekcija u školi da utvrdi da li je sve urađeno zakonski i poznato nam je da ima propusta, ističu u Školskoj upravi i dodaju da se u rešavanje problema uključio i Centar za socijalni rad u Kragujevcu koji je uradio studiju slučaja sa merama koje treba preduzeti.
U Centru za socijalni rad “Solidarnost” u Kragujevcu kažu da je slučaj složen, i da se rešava “multidisciplinarno” i kroz rad sa porodicom učenika i školom. Napominju da se ne sreću prvi put sa takvom situacijom, ali da je za njeno rešavanje potrebno i vreme i razumevanje.
 
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama