Због проблематичног ђака, родитељи не шаљу децу на наставу

6 априла, 2017

Родитељи ученика одељења II-3 Основне школе “Станислав Сремчевић” у Kрагујевцу од почетка седмице не шаљу децу на наставу и планирају да тако поступају све док школа не нађе решење за проблем са учеником тог одељења, за ког тврде да физички и вербално малтретира и ђаке и учитеља.

Фото: ОШ Станислав Сремчевић Kрагујевац/сајт
Родитељи истичу да је од школе затражено да хитно реши случај вршњачког насиља и пружи гаранције за безбедност деце у школи. У захтеву који је упућен надлежнима у школи не тражи се да “проблематичан” ученик буде искључен из школе, већ да се премести у друго одељење или да се са њим ради у одвојеној просторији.
Проблем је, наводе поједини родитељи, присутан од почетка школске године, пошто један ученик малтретира остале ђаке у одељењу, шутира их, удара, изражава се вулгарно, вређа ученике, црта жене без главе и крваве, оружје, ножеве, омета наставу на разне начине.
– Познато нам је да је и прошле године, када је био у другом одељењу, учитељицу ударио по оку. У другом разреду је премештен у садашње одељење где је наставио да се понаша исто, шутнуо је учитеља, а директору показивао задњицу, каже један од незадовољних родитеља. Због таквог понашања, додаје, настави присуствује и мајка тог ђака, а са њим посебно раде и други наставници на часу, али проблем није решен.
У Школској управи у Kрагујевцу кажу овај случај прате већ две године, те да у школи “Станислав Сремчевић” имају проблем да обуздају ученика који злоставља и вербално и физички ученике и свог учитеља.
– Уведене су неке мере, али то није довољно, школа мора да реагује на одговарајући начин. Јуче је била инспекција у школи да утврди да ли је све урађено законски и познато нам је да има пропуста, истичу у Школској управи и додају да се у решавање проблема укључио и Центар за социјални рад у Kрагујевцу који је урадио студију случаја са мерама које треба предузети.
У Центру за социјални рад “Солидарност” у Kрагујевцу кажу да је случај сложен, и да се решава “мултидисциплинарно” и кроз рад са породицом ученика и школом. Напомињу да се не срећу први пут са таквом ситуацијом, али да је за њено решавање потребно и време и разумевање.
 
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама