Зборник „Час за углед”, дигитални уџбеници, курсеви на Мудлу и други новитети на Едукином штанду

Издавачка кућа Едука из Београда, најпознатија као дугогодишњи издавач уџбеника, и ове ће године излагати на Сајму књига у Београду, на штандовима у Хали 1 и Хали 2.
Ове године Едука ће бити у прилици да посетиоцима демонстрира најновије, званично одобрене, дигиталне уџбенике за први и пети разред основне школе, рађене по новом Плану наставе и учења. Поред дигиталних уџбеника у динамичном html формату, Едука је развила и курсеве на Мудл платформи, који су привукли нарочиту пажњу наставника, као материјал који им омогућава креативан и ефикасан приступ представљању наставних садржаја.
Промоција новог Зборника угледних припрема за разредну и предметну наставу ЧАС ЗА УГЛЕД 4 одржаће се на Школски дан – у четвртак, 25. октобра – у Сали „Васко Попа“ у 10 часова. То ће бити прилика и да се наставницима који су послали најбоље радове свечано доделе награде.
Зборник ЧАС ЗА УГЛЕД настао је пре четири године као плод Едукине сарадње са наставницима из целе Србије. Циљ конкурса је да се на једном месту прикупе иновативни, квалитетни, другачији радови наставника из целе Србије, а овог пута и из региона. И ове године је на конкурс приспео велики број припрема са бројним додацима, прилозима, презентацијама, фотографијама, видео-снимцима – тако да су рецензенти и чланови комисија имали тежак задатак да међу добрим материјалима изаберу најбоље. Најбољи радови су изабрани и налазе се у Зборнику, а списак награђених и тема њихових радова можете погледати овде: www.eduka.rs/vesti/135-rezultati-cetvrtog-nagradnog-konkursa-za-nastavnike.
У исто време, у четвртак, 25. октобра – у Сали „Васко Попа“ у 10 часова биће додељена признања за учеснике на Едукином новом конкурсу за најбољу школску библиотеку 2018. године.  Уродила је плодом Едукина жеља да подржи рад школских библиотека – да усмери пажњу на драгоцену улогу библиотека у духовном и професионалном развоју ученика и наставника. Конкурс је показао како школске библиотеке у Србији, и упркос многим објективним тешкоћама, остварују своју улогу посвећено и успешно. На овогодишњем конкурсу прву награду је однела библиотека Ваљевске гимназије, другу библиотека ОШ „Бранко Радичевић“ из Крушевца, а трећу библиотека ОШ „Јован Микић“ из Суботице, а награде и похвалнице добило је више библиотека у Србији.

Промоција нових наслова Библиотеке „Педагошка раскршћа“, одржаће се у Сали „Десанка Максимовић“ у петак, 26. 10. од 19 часова.
Едукина библиотека „Педагошка раскршћа“ ове године у едицији „Филозофија образовања“ доноси превод једног од најзначајнијих двадесетовековних дела из те области, „Педагогију обесправљених“ Паула Фреиреа, док у едицији „Примењена педагогија“ објављује књигу др Емилије Лазаревић „Специфичне сметње у учењу“.
У библиотеци „Педагошка раскршћа“ изашла су до сада 23 наслова из примењене педагогије и филозофије образовања. За све наставнике који желе да се усавршавају, напредују и своје знање у области педагогије надограђују, дела из ове едиције су незаобилазна и јединствена литература на нашем тржишту. Библиотека је покренута са намером да се домаћој стручној и широј јавности омогући континуирани увид у важне токове педагошке мисли у свету и код нас. 
О књизи Емилије Лазаревић „Специфичне сметње у учењу“ говориће, поред ауторке и уредника, и рецензенткиња Маријана Панић. Књига Емилије Лазаревић је намењена не само теоретичарима и истраживачима у области образовања, него и ширем кругу читалаца, најпре учитељима и наставницима, те другим стручним лицима која су оријентисана ка практичном решавању проучаваних проблема у школском и породичном контексту, као и родитељима деце која имају специфичне сметње у учењу. Са великим искуством у овој области, спајајући теорију и практични рад, ауторка представља посебну категорију ученика са специфичним сметњама у учењу, подстакнута сазнањем да ова деца често испољавају тешкоће у овладавању основним школским вештинама, као што су читање, писање или рачунање, и остварују нижа школска постигнућа. Посебна пажња је посвећена школском неуспеху ове деце, који представља проблем са којим се сусрећу не само ученици, њихови родитељи и наставници, већ и друштво у целини. 

О књизи Паула Фреиреа „Педагогија обесправљених“ говориће др Предраг Марковић, историчар; преводилац књиге и уредници Едуке.
„Педагогија обесправљених“ објављена је први пут 1968. на португалском, да би већ 1970. доживела енглеско издање. Заснована на ауторовом раду на описмењавању одраслих, осветљена марксистичким аналитичким апаратом и прожета дубоком емпатијом, Фреиреова најпознатија књига сматра се темељним делом правца који се данас назива критичком педагогијом. Противуречности света у ком је Педагогија обесправљених написана до данас нису нестале, и даље захтевајући аналитичку пажњу која нас може довести до онога што Фреире назива „освешћивањем“. Ово штиво је отуда много више од вредног канонског дела уписаног у историју мисли о образовању – оно данас има подједнако велик значај за савремене, као што је имало за своје прве читаоце, усмеравајући пажњу на релевантна питања. 
Са каталогом библиотеке Педагошка раскршћа можете се упознати овде, а каталог додатних и допунских радних материјала уз уџбенике можете прелистати овде.
Поред ових активности, на штандовима Едуке у Хали 1 и Хали 2 биће изложена богата понуда уџбеника, додатних радних материјала за учење, припрему мале матуре, те избор литературе за децу, родитеље, наставнике и све запослене у образовању.