Zbornik „Čas za ugled”, digitalni udžbenici, kursevi na Mudlu i drugi noviteti na Edukinom štandu

Izdavačka kuća Eduka iz Beograda, najpoznatija kao dugogodišnji izdavač udžbenika, i ove će godine izlagati na Sajmu knjiga u Beogradu, na štandovima u Hali 1 i Hali 2.
Ove godine Eduka će biti u prilici da posetiocima demonstrira najnovije, zvanično odobrene, digitalne udžbenike za prvi i peti razred osnovne škole, rađene po novom Planu nastave i učenja. Pored digitalnih udžbenika u dinamičnom html formatu, Eduka je razvila i kurseve na Mudl platformi, koji su privukli naročitu pažnju nastavnika, kao materijal koji im omogućava kreativan i efikasan pristup predstavljanju nastavnih sadržaja.
Promocija novog Zbornika uglednih priprema za razrednu i predmetnu nastavu ČAS ZA UGLED 4 održaće se na Školski dan – u četvrtak, 25. oktobra – u Sali „Vasko Popa“ u 10 časova. To će biti prilika i da se nastavnicima koji su poslali najbolje radove svečano dodele nagrade.
Zbornik ČAS ZA UGLED nastao je pre četiri godine kao plod Edukine saradnje sa nastavnicima iz cele Srbije. Cilj konkursa je da se na jednom mestu prikupe inovativni, kvalitetni, drugačiji radovi nastavnika iz cele Srbije, a ovog puta i iz regiona. I ove godine je na konkurs prispeo veliki broj priprema sa brojnim dodacima, prilozima, prezentacijama, fotografijama, video-snimcima – tako da su recenzenti i članovi komisija imali težak zadatak da među dobrim materijalima izaberu najbolje. Najbolji radovi su izabrani i nalaze se u Zborniku, a spisak nagrađenih i tema njihovih radova možete pogledati ovde: www.eduka.rs/vesti/135-rezultati-cetvrtog-nagradnog-konkursa-za-nastavnike.
U isto vreme, u četvrtak, 25. oktobra – u Sali „Vasko Popa“ u 10 časova biće dodeljena priznanja za učesnike na Edukinom novom konkursu za najbolju školsku biblioteku 2018. godine.  Urodila je plodom Edukina želja da podrži rad školskih biblioteka – da usmeri pažnju na dragocenu ulogu biblioteka u duhovnom i profesionalnom razvoju učenika i nastavnika. Konkurs je pokazao kako školske biblioteke u Srbiji, i uprkos mnogim objektivnim teškoćama, ostvaruju svoju ulogu posvećeno i uspešno. Na ovogodišnjem konkursu prvu nagradu je odnela biblioteka Valjevske gimnazije, drugu biblioteka OŠ „Branko Radičević“ iz Kruševca, a treću biblioteka OŠ „Jovan Mikić“ iz Subotice, a nagrade i pohvalnice dobilo je više biblioteka u Srbiji.

Promocija novih naslova Biblioteke „Pedagoška raskršća“, održaće se u Sali „Desanka Maksimović“ u petak, 26. 10. od 19 časova.
Edukina biblioteka „Pedagoška raskršća“ ove godine u ediciji „Filozofija obrazovanja“ donosi prevod jednog od najznačajnijih dvadesetovekovnih dela iz te oblasti, „Pedagogiju obespravljenih“ Paula Freirea, dok u ediciji „Primenjena pedagogija“ objavljuje knjigu dr Emilije Lazarević „Specifične smetnje u učenju“.
U biblioteci „Pedagoška raskršća“ izašla su do sada 23 naslova iz primenjene pedagogije i filozofije obrazovanja. Za sve nastavnike koji žele da se usavršavaju, napreduju i svoje znanje u oblasti pedagogije nadograđuju, dela iz ove edicije su nezaobilazna i jedinstvena literatura na našem tržištu. Biblioteka je pokrenuta sa namerom da se domaćoj stručnoj i široj javnosti omogući kontinuirani uvid u važne tokove pedagoške misli u svetu i kod nas. 
O knjizi Emilije Lazarević „Specifične smetnje u učenju“ govoriće, pored autorke i urednika, i recenzentkinja Marijana Panić. Knjiga Emilije Lazarević je namenjena ne samo teoretičarima i istraživačima u oblasti obrazovanja, nego i širem krugu čitalaca, najpre učiteljima i nastavnicima, te drugim stručnim licima koja su orijentisana ka praktičnom rešavanju proučavanih problema u školskom i porodičnom kontekstu, kao i roditeljima dece koja imaju specifične smetnje u učenju. Sa velikim iskustvom u ovoj oblasti, spajajući teoriju i praktični rad, autorka predstavlja posebnu kategoriju učenika sa specifičnim smetnjama u učenju, podstaknuta saznanjem da ova deca često ispoljavaju teškoće u ovladavanju osnovnim školskim veštinama, kao što su čitanje, pisanje ili računanje, i ostvaruju niža školska postignuća. Posebna pažnja je posvećena školskom neuspehu ove dece, koji predstavlja problem sa kojim se susreću ne samo učenici, njihovi roditelji i nastavnici, već i društvo u celini. 

O knjizi Paula Freirea „Pedagogija obespravljenih“ govoriće dr Predrag Marković, istoričar; prevodilac knjige i urednici Eduke.
„Pedagogija obespravljenih“ objavljena je prvi put 1968. na portugalskom, da bi već 1970. doživela englesko izdanje. Zasnovana na autorovom radu na opismenjavanju odraslih, osvetljena marksističkim analitičkim aparatom i prožeta dubokom empatijom, Freireova najpoznatija knjiga smatra se temeljnim delom pravca koji se danas naziva kritičkom pedagogijom. Protivurečnosti sveta u kom je Pedagogija obespravljenih napisana do danas nisu nestale, i dalje zahtevajući analitičku pažnju koja nas može dovesti do onoga što Freire naziva „osvešćivanjem“. Ovo štivo je otuda mnogo više od vrednog kanonskog dela upisanog u istoriju misli o obrazovanju – ono danas ima podjednako velik značaj za savremene, kao što je imalo za svoje prve čitaoce, usmeravajući pažnju na relevantna pitanja. 
Sa katalogom biblioteke Pedagoška raskršća možete se upoznati ovde, a katalog dodatnih i dopunskih radnih materijala uz udžbenike možete prelistati ovde.
Pored ovih aktivnosti, na štandovima Eduke u Hali 1 i Hali 2 biće izložena bogata ponuda udžbenika, dodatnih radnih materijala za učenje, pripremu male mature, te izbor literature za decu, roditelje, nastavnike i sve zaposlene u obrazovanju.