Žene u Beogradu okupljaju se 7. maja na tri lokacije da bi – vrištale

5 maja, 2022

Mnogo se govori i piše o teretu koji danas nosi moderna žena. Naročito o onom koji nose majke. Posao, kuća, porodica deca. Da, tačno je. Od žene se danas očekuje da radi kao da nema decu, a da odgaja decu kao da ne radi. Visoka očekivanja koja mlade žene i majke sebi danas postavljaju često ih dovode do toga da se osete preopterećeno, pa čak i da pomisle da je problem u njima jer ne uspevaju da u svemu budu savršene. Ukratko, na srpskom bismo to nazvali sagorevanje, ali se i kod nas češće koristi engleska reč – burnout.

Šta je burnout? Stanje mentalne, emocionalne i fizičke iscrpljenosti koje je prouzrokovano dugotrajnim i intenzivnim stresom. U tim trenucima osoba oseća da ne može da izađe na kraj sa konstantnim zahtevima koji joj se nameću. Zahtevima kao što su visok nivo energije, lično postignuće, vitalnost, nošenje sa svakodnevnim stresom, dobar izgled, ispunjavajući društveni život, majčinstvo itd.

S tim u vezi, umetnica Dea Džanković organizuje performans čiji je cilj okupljanje žena koje doživljavaju takozvani “burnout” kako bi vrištale.

Performans će biti izveden 7. maja u 15 časova na tri lokacije: kod spomenika Stefanu Nemanji, ispred platoa Skupštine i ispred Fakulteta likovnih umetnosti. Umetnica na ovaj način upućuje otvoren poziv svim ženama koje žele da učestvuju u vrištanju u javnim prostorima prestonice.

“Sam koncept performansa se oslanja na kolektivno učešće žena koje će vrištati u javnim prostorima Beograda. Tačnije na tri lokacije – prvo kod spomenika Stefanu Nemanji, zatim ispred platoa Skupštine, i na kraju ispred Fakulteta Likovnih umetnosti. Performans je naizled sirov i brutalan, međutim, iza ovog primordijalnog izliva emocija se nalazi umetnički izraz čija direktnost i snaga iskazuju bunt, provociraju reakciju i kritikuju sve od savremenog potrošačkog društva i uloge žene u njemu, produktivnosti kao potvrdi identiteta, rezigniranosti institucija, sistema u kome živimo i nasilje nad ženama koje ono perpetuira.” – stoji na sajtu Oblakoder koji je objavio poziv ženama za učešće.

Performans je otvoren za sve žene koje žele da učestvuju, bez ograničenja u vidu godina, zanimanja, interesovanja itd.

Za učešće je potrebno popuniti samo prijavni formular, nakon čega ćemo ustanoviti sve detalje vezane za performans. Formular za prijavu se nalazi na linku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama