Жене у Београду окупљају се 7. маја на три локације да би – вриштале

Много се говори и пише о терету који данас носи модерна жена. Нарочито о оном који носе мајке. Посао, кућа, породица деца. Да, тачно је. Од жене се данас очекује да ради као да нема децу, а да одгаја децу као да не ради. Висока очекивања која младе жене и мајке себи данас постављају често их доводе до тога да се осете преоптерећено, па чак и да помисле да је проблем у њима јер не успевају да у свему буду савршене. Укратко, на српском бисмо то назвали сагоревање, али се и код нас чешће користи енглеска реч – burnout.

Шта је burnout? Стање менталне, емоционалне и физичке исцрпљености које је проузроковано дуготрајним и интензивним стресом. У тим тренуцима особа осећа да не може да изађе на крај са константним захтевима који јој се намећу. Захтевима као што су висок ниво енергије, лично постигнуће, виталност, ношење са свакодневним стресом, добар изглед, испуњавајући друштвени живот, мајчинство итд.

С тим у вези, уметница Деа Џанковић организује перформанс чији је циљ окупљање жена које доживљавају такозвани “burnout” како би вриштале.

Перформанс ће бити изведен 7. маја у 15 часова на три локације: код споменика Стефану Немањи, испред платоа Скупштине и испред Факултета ликовних уметности. Уметница на овај начин упућује отворен позив свим женама које желе да учествују у вриштању у јавним просторима престонице.

“Сам концепт перформанса се ослања на колективно учешће жена које ће вриштати у јавним просторима Београда. Тачније на три локације – прво код споменика Стефану Немањи, затим испред платоа Скупштине, и на крају испред Факултета Ликовних уметности. Перформанс је наизлед сиров и бруталан, међутим, иза овог примордијалног излива емоција се налази уметнички израз чија директност и снага исказују бунт, провоцирају реакцију и критикују све од савременог потрошачког друштва и улоге жене у њему, продуктивности као потврди идентитета, резигнираности институција, система у коме живимо и насиље над женама које оно перпетуира.” – стоји на сајту Облакодер који је објавио позив женама за учешће.

Перформанс је отворен за све жене које желе да учествују, без ограничења у виду година, занимања, интересовања итд.

За учешће је потребно попунити само пријавни формулар, након чега ћемо установити све детаље везане за перформанс. Формулар за пријаву се налази на линку.