Znanje učenika vrednovaće se na drugačiji način: Svaki zadatak određuje ocenu

20 marta, 2020

Znanje učenika vrednovaće se na drugačiji način

Primenjivaće se formativni model, gde se o konačnom uspehu zaključuje na osnovu svih aktivnosti

I đaci i nastavnici ozbiljno su shvatili nastavu na daljinu, pa osim časova na RTS, obrađuju nove lekcije, rešavaju zadatke, pišu radove… Sve aktivnosti nastavnici beleže za svakog učenika, a na osnovu tih aktivnosti će na kraju i da ih ocene, jer se ne zna da li će do kraja školske godine uopšte biti vraćanja u klupe i klasičnog propitivanja i kontrolnih zadataka.

– I kod učenja na daljinu može da se primeni većina uobičajenih načina za praćenje napredovanja učenika i za procenu njihovog znanja – objašnjava za “Novosti” Jasmina Đelić iz Ministarstva prosvete. – Nastavnici mogu učenicima da prosleđuju testove i kontrolne vežbe putem društvenih mreža, elektronskom poštom ili putem platforme, a urađene radove đaci će na isti način vraćati nastavnicima da ih pregledaju i eventualno ocene. Važno je da postoji što čvršća komunikacija nastavnika sa učenicima jer to omogućava prikupljanje podataka o savladavanju gradiva. Ovo nazivamo formativnim praćenjem i ocenjivanjem. Što je više takvih podataka, to će nastavnici lakše moći da daju sumativne, najčešće brojčane ocene.

Naša sagovornica apeluje na roditelje da omoguće svojoj deci da samostalno rade testove, zadatke, vežbe, da bi nastavnici mogli da procene gde je učenicima potrebna dodatna pomoć u učenju i da takvu pomoć pruže.

– Od nastavnika se očekuje da prati napredovanje učenika i beleži podatke. Tako je tokom uobičajene kvalitetne nastave, a isto to treba da radi i sada, tokom učenja na daljinu – pojašnjava naša sagovornica.

Formativno ocenjivanje u praksi bi, kako navodi Đelićeva, izgledalo tako što, na primer, nastavnik srpskog jezika traži od učenika da pismeno opiše utisak o pročitanoj lektiri, da pronađe biografske podatke o piscu, napiše esej na zadatu temu i da takav rad pošalje nastavniku i dobije ocenu. Nastavnici društvenih predmeta i dalje mogu osmišljavati kvalitetna pitanja u vezi sa lekcijama i prosleđivati ih na mejlove učenika sa zadatkom da na njih odgovore. To je isto kao kada nastavnici u učionici postavljaju pitanja koja podstiču na zaključivanje, analizu, sumiranje… Kada je reč o fizici ili hemiji, nastavnik od dece može da traži da urade neki eksperiment, oni o tome mogu da naprave video-zapis ili da pismeno opišu postupak eksperimenta i pošalju nastavniku i za to budu ocenjeni.

Važna uloga roditelja

Ovde je vrlo važna uloga roditelja – ističe Jasmina Đelić. – Roditelji treba da učine sve da njihova deca pokažu onoliko koliko znaju, jer će nastavnik, ukoliko uoči da dete nešto ne zna, zahtevati da se to popravi, pružiće pomoć ili će mu poslati dodatne zadatke. Ovo će biti od izuzetnog značaja za naredni razred, jer deca koja ne savladaju očekivano gradivo imaće problema u narednoj školskoj godini.

Izvor: Novoati

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Znanje učenika vrednovaće se na drugačiji način: Svaki zadatak određuje ocenu"

  1. Miloš kaže:

    A izborni predmeti? Veronauka, GV…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama