Zvanična zabrana postoji, ali nastavnik je nemoćan ako učenik koristi telefon

septembar 5, 2018

Korišćenje mobilnih telefona tokom nastave zabranjeno, ali je praksa drugačija. Reč je o lakšoj povredi discipline za koju se izriče ukor ili opomena
Zabrana donošenja mobilnih telefona u francuskim osnovnim školama od septembra aktuelizovala je ovo pitanje i kod nas. Iako je prosvetnim zakonima propisano da mobilni telefon mora biti “nedostupan” u učionici, praksa je sasvim drugačija. Đaci ne samo što imaju telefone na časovima, nego ih često i koriste za snimanje profesora i drugara, pozive…
Upotreba mobilnog telefona na nastavi spada u lakše povrede discipline, za koje su predviđene sankcije – opomena, ukor razrednog starešine ili odeljenskog veća.
Prosvetni radnici su složni u stavu da se mobilni telefon ne sme koristiti na času, osim u svrhu nastave, ali smatraju da ne treba zabraniti da se nosi u školu.
Psiholog i direktor OŠ “Olga Petrov” Merica Buj Bjelogrić kaže da svaka škola statutom definiše upotrebu mobilnih telefona.
– Već dve godine naši učenici ostavljaju telefon u kutiji ispred učionice, a kada se čas završi, uzmu ga i to odlično funkcioniše – ističe Bjelogrlićeva. – Ne možemo zabraniti njihovo korišćenje, jer imamo decu koja putuju i treba da se jave roditeljima kad krenu i stignu kući. Dok nismo uveli novo pravilo, bilo je zloupotreba jer su deca snimala čas, zvala roditelje… Nastavnik može samo da zamoli učenika da isključi telefon, ali ne i da mu uzme aparat.
Naša sagovornica ističe da je zabrane koje se ne mogu sprovesti u delo besmisleno uvoditi. Ona dodaje da je bilo roditelja koji su insistirali da dete mora imati mobilni telefon kod sebe, ako mu slučajno bude loše na času.
– Objasnili smo majci da je tu nastavnik, da su se svi roditelji složili sa odlukom – priča Bjelogrlić. – Roditelji su nekad veći problem, jer su deca prezaštićena. Tako se događalo da mame i tate zovu za vreme časa, uz objašnjenje da žele da čuju gde je dete, iako znaju da je čas u toku.
Direktor OŠ “Ivan Goran Kovačić” Miomir Dragaš ističe da je teško u praksi zabraniti korišćenje telefona na času, dodajući da to sve zavisi od nastavnika do nastavnika.
– Zvanična zabrana postoji, ali nastavnik je nemoćan ako učenik koristi telefon i može samo da ga opomene – kaže Dragaš. – Ne bi trebalo uvoditi potpunu zabaranu, već samo da se primenjuje ono što već postoji.
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Zvanična zabrana postoji, ali nastavnik je nemoćan ako učenik koristi telefon

 1. Šmrc kaže:

  Jao gde mi živimo!
  Pazi ti prosvetne radnike i direktore kako kukaju, prenemažu se i foliraju se.
  Nesposobnjakovići jedni.
  Pa naravno da možete da opomenete, zabranite, uzmete i stavite na sto, naredite da smesta skloni!

 2. Ne znaš kako se zovem kaže:

  Mi stavi fontele u kutiju na na
  stolu od nastavnika

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama