10 principa koji će zagarantovano promeniti loše ponašanje

mart 14 20:00 2016

Vaše dete se ne ponaša onako kako biste vi hteli? Onda je vreme da poradite na tome!

6497_deca_if
Brine vas ponašanje vašeg deteta? Ne postižete rezultate koje biste želeli? Onda možda strategije koje koristite baš i nisu najbolje. Loše ponašanje se može promeniti ako se roditelji sete koristiti deset osnovnih i dokazanih principa.
Većina ponašanja…

1. … je naučena. Neko ponašanje može biti pod uticajem različitih bioloških faktora, ali većina je naučena. To znači da će se ono što učite svoju decu itekako odraziti u njihovom ponašanju.

2. … se može menjati. Većina ponašanja se može menjati koristeći znanstveno utemeljene tehnike.

3. … trebaju intervenciju. Ne očekujte da će se vaše dete promeniti samo od sebe. Njegovo ponašanje će se, bez vaše intervencije, najverovatnije samo pogoršati, a onda će ga biti još teže promeniti.

4. … treba vremena za promenu. Za promenu lošeg ponašanja treba vremena: obično najmanje 21 dan konstantnog ponavljanja.

5. … zahteva predanost. Dugotrajna predanost je potrebna za bilo kakve značajne i trajne promene. Nema prečice – roditeljstvo je težak posao.

6. … mora imati dodatak ili zamenu. Nijedno se ponašanje neće zauvek promeniti, osim ako dete ne naučite novom ponašanju koje će zameniti ono staro. Razmislite o tome: ako svom detetu kažete da prestane s nekim ponašanjem, što će on učiniti umesto toga? Bez „zamenskog“ ponašanja, šanse su velike da će se vratiti starim, lošim navikama.

7. … zahteva dobar primer. Ponašanja se najbolje uče na svakodnevnom pozitivnom primeru. Dakle, proverite je li vaše ponašanje onakvo kako želite i da vam se dete ponaša. To se naziva i „bumerang efekt“ – što god vi pokažete svom detetu (svesno i nesvesno), to će vam oni uzvratiti.

8. … treba puno prakse. Promena ponašanja traži puno „vežbanja“. Dakle vežbanje, vežbanje i vežbanje novog ponašanja s vašim detetom, sve dok on ne nauči ponašati se na novi način i bez vaše pomoći.

9. … se brže menja uz pozitivno ohrabrenje. Promjena ponašanja je teška i zaslužuje podsticanje, priznanje i pohvalu. Podstičite dete na svakom koraku tokom putovanja ka promeni. U stvari, najbrži način za promenu je da detetu date priznanje za ono što je učinilo ispravno pa će tako bolje znati kako se ispravno i treba ponašati.

10. … se uvek može promeniti. Čak i ako se radi o dugotrajnom problemu, nemojte očajavati. Nikada nije kasno za pozitivnu promenu. A ako ne počnete nazirati rezultate nakon 21 dana i loše ponašanje se pogoršava, podignite telefon i kontaktirajte psihologa. Moguće je da je uzrok nešto drugo ili da vam je za rešavanje ovog problema potrebna stručna pomoć, a zatražiti pomoć nije sramota! Mislite na svoje dete i njegovu budućnost. Problem rešite sada, ne čekajte „bolja vremena“.

 

Izvor: bebac.com

  Categories:
napišite komentar

0 komentara

Trenutno nema komentara!

Započnite komentarisanje.

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.