Данас је Међународни дан девојчица

октобар 11 10:12 2018

Свака девојчица има потенцијал да буде снажан ослонац своје заједнице


Од 2012. године, 11. октобар обележава се као Међународни дан девојчица. Овај дан има циљ и задатак да истакне и одговори на потребе с којима се суочавају девојчице и девојке, истовремено подстичући њихово оснаживање и испуњење људских права.

Данашња генерација девојчица припрема се за улазак у свет радне снаге. То окружење се мења разним иновацијама и аутоматизацијама. Образовани и квалификовани радници у великој су потражњи, али отприлике четвртина младих људи — већином жена — није запослена или чак није и у процесу образовања.

Милијарду младих људи на свету, међу којима је 600 милиона тинејџерки, у наредној деценији ће радити и привређивати. Међутим, отприлике исти број њих живи и ради у земљама које су у развоју, где су ниске плате и где су злоупотребе и експлоатације честе.

Зато, слоган овогодишњег Међународног дана девојчица „Са њом: Вешта снага“ означава почетак једногодишњег напора да се окупе партнери и заинтересоване стране како би се залагали, привукли пажњу и улагали у најхитније потребе и стварали могућности за девојчице да стекну неопходне вештине за запошљавање.

То значи унапређење постојећих могућности учења, али и постављање нових начина, како би се што боље припремиле за успешан прелазак у свет рада.

Извор: Бебац

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.