Дигиталне табле и таблети у још 500 школа

март 04 15:36 2019

Од почетка школске године прваци и петаци који уче према новом плану и програму имају наставу у 2.000 дигиталних учионица и слушају предавања према најсавременијим светским принципима, а та могућност од 1. септембра биће уведена у још 10.000 учионица. То је на састанку с успешним наставницима најавила премијерка Ана Брнабић, појаснивши да ће увођење „потпуно новог стандарда у образовању” бити омогућено повезивањем на брзи интернет још 500 школа.

Ове новости Брнабићева је најавила у друштву Младена Шарчевића, министра просвете, науке и технолошког развоја, који је истакао да Влада Србије има више од 200 сарадника који учествују у унапређењу образовног система у земљи.

– Редовни састанци с најбољим професорима из основних и средњих школа битни да чујемо шта треба да коригујемо, а шта иде у добром смеру – објаснио је министар Шарчевић.

Он је још на почетку школске године за „Политику” рекао да дигиталне учионице у државне школе уводи према рецепту који готово деценију примењује у свом приватном образовном систему „Руђер Бошковић”, јер у њима „ђаци много лакше усвајају градиво”.

– Дигиталне учионице много значе ученицима, у њима су у наставу укључени разни медији и она постаје занимљивија. Наставник води час преко интерактивне табле, а ђаци га прате на таблету и још у току предавања одговарају на задатке које им постави. Захваљујући томе, одмах има увид у то да ли је сваки ђак схватио градиво или не и појашњава оно за шта сматра да им није јасно. Час им пролази брже, професори су им сада некако занимљивији, креативнији и сви су задовољнији. Школе из целе Србије се јављају за дигитализацију. Електронски уџбеници могу се користити и ван ових учионица, ако школе имају електронске табле – описује начин рада у дигиталним учионицама министар Шарчевић.

Једна од предности ове дигитализације је и у томе што ће најбитније делове лекција ученици директно проверавати у свом електронском уџбенику, што им одговара, јер и ван школе више читају на таблету и мобилном телефону, а све мање користе књиге.

Подсетимо, министар Шарчевић је за наш лист нагласио да овакве корените промене са својим тимом уводи у образовни систем јер је „ред да већ једном стигнемо свет”.

– Није у питању условљавање Европе, сами смо се за то определили, да уредимо систем који је деценијама запуштан – истакао је Шарчевић.

Извор: Политика
  1. март 04, 23:25 #1 B

    Čini mi se da je na ovom portalu bio objavljen članak o tome kako su Englezi pitali Kineze zašto kineski učenici imaju bolje rezultate na testiranjima od njihovih vršnjaka u Engleskoj? Odgovor bi trebao da posluži kao kofa hladne vode za otrežnjenje ovdašnjih usijanih “digitalnih” glava.

    Одговорите на овај коментар
  2. март 06, 11:55 #2 No books

    Стварно је довољно лаж поновити само три пута да би постала истина.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.