Директорима стигао допис: основне и средње школе постају део АМРЕС-а

новембар 04 15:55 2016

Око 1.800 основних и средњих школа до краја године постаће део Академске мреже Републике Србије (АМРЕС), каже за наш лист Снежана Марковић, помоћница министра просвете за средње образовање. У овом тренутку, интернет неће добити само издвојена одељења.

skolТим поводом, министар просвете, науке и технолошког развоја, послао је допис директорима свих основних и средњих школа у којем их обавештава о пројекту „Развој ИКТ инфраструктуре у установама образовања, науке и културе”, који ово и Министарство трговине, туризма и телекомуникација. Да би се све ово завршило на време, министри Младен Шарчевић и Расим Љајић обавештавају директоре школа да отворе врата стручним тимовима Телекома Србије, који ће увести инсталацију.

– Повезивање школа на АМРЕС омогућиће се безбедан приступ интернету деци школског узраста, захваљујући уређајима за филтрирање неприкладних садржаја које ова мрежа поседује. За школе ће умрежавање и повезивање на интернет бити бесплатно, јер су за овај пројекат обезбеђена средства у буџету за 2016. годину – објашњавају у Министарству просвете.

У АМРЕС-у за наш лист објашњавају да ће то значити да ученик неће моћи у току часа да уђе на страницу која је посвећена коцкању, неким игрицама или на пример порно-сајту, јер ће све странице са неприкладним садржајем бити аутоматски блокиране.

Оно што ће се у наредним данима дешавати у школама, а што је предочено и у писму директорима које су потписали министри Шарчевић и Љајић, јесте да ће стручни тимови уводити комуникационе каблове, постављати ормане за мрежну опрему, конекторе за каблове, рутере, модеме и слично. Врста потребних радова ће се разликовати у зависности од технологије повезивања, о чему ће Телеком обавестити школе непосредно пре извођења радова.

– Ово је први пут да се у Академску мрежу Србије убацују све основне и средње школе, до сада су је чинили факултети, институти, универзитетске библиотеке, студентски домови, високе школе струковних студија… Било је и неколико изузетака, па су рецимо, већ умрежене Математичка и Спортска гимназија – објашњавају у АМРЕС-у.

Јавну информационо-комуникациону установу „Академска мрежа Републике Србије – АМРЕС” основала је Влада Републике Србије ради изградње, развоја и управљања образовном и научно-истраживачком рачунарском мрежом Републике Србије. Све је почело 90-тих година умрежавањем неколико београдских техничких факултета, што је резултирало стварањем најсавременије рачунарске мреже у Србији, која данас броји више од 170 повезаних научно-истраживачких и образовних институција са најмање 150.000 корисника.

Кичма АМРЕС-а је мрежа oптичких каблова којима су повезана 23 градa у Србији, а у плану је да се овај број повећа на 50.

Осим бежичног приступа Интернету на локацијама Србије и света, ова мрежа обезбеђује и одржавање веб и видео конференцијa и приступ КоБСОН–у ( Конзорцијум библиотека Србије за обједињену набавку), односно великом броју комплетних страних научних часописа, електронским књигама, базама сажетака Путем КоБСОН-а је доступно више од 35.000 страних часописа, преко 90.000 књига и неколико индексираних база података (попут Web of Science).

Факултети Србије у циљу модернизације наставе такође користе и програм електронског учења АМРЕС-а (форуми, могућност креирања речника појмова и израза, креирање Вики-страница, креирање анкета, могућност слања feedback информација). Материјали и све корисне информације су увек доступне, а професори путем eLearning платформе могу пратити и оцењивати рад студената, уз непрекидну комуникацију.

Извор: Политика

  Article "tagged" as:
  Categories:
  1. новембар 05, 00:05 #1 mama

    Ajde sad opet raspalite kuku lele šta će to našoj deci, internet i sva ta čuda, biblioteke i strani časopisi , njima treba etno selo, da gaje i čuvaju ovce, uništiće nas taj zapad, krive se kičme i ravnaju stopala… ☺

    Одговорите на овај коментар
  2. новембар 05, 00:08 #2 Jovan Ilić

    Sadašnjost nam više nije u budućnosti! Nešto slično sam i sam zamišljao mada ne ovoliko u širinu.Valjalo bi iskoristiti digitalne učionice kada su već date pare.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.