ИСТРАГА У 28 ШKОЛА: Решења “Вајбером” стизала до деце

јул 05 15:35 2017

У неким школама ученици освојили нереално велики број бодова на матури. У Новом Пазару освајали и по 25 од 30 бодова, а републички просек 17

Фото: Тањуг/Драган Kујунџић

 

УЧЕНИЦИ ОШ “Јован Јовановић Змај” у Новом Пазару на малој матури освојили су у просеку 25,07 од максималних 30 бодова. ОШ “Рифат Бурџовић-Тршо” бележи чак 24,93 поена, од чега су ученици имали 7,9 поена из математике, док је републички просек свега 4,3, од максималних десет. Просек за ОШ “Стефан Немања” је 24,79, а за ОШ “Меша Селимовић” 24,22 бода.

Сви ови новопазарски основци постигли су резултате далеко изнад просека, јер су њихови вршњаци у Србији просечно на три теста освојили 17 бодова. Управо због тога Министарство просвете затражило је ненајављену проверу материјала са завршног испита у 12 новопазарских школа. Иста је ситуација и у школама у Пчињском и Нишавском округу. Укупно, као што су “Новости” у уторак писале, на провери је 28 школа, а министар просвете Младен Шарчевић најавио је смене за директоре и дисциплинске поступке за дежурне наставнике и супервизоре, уколико се утврди да су дозволили или помагали у преписивању.

– Било је преписивања, а наставници су криви јер су дозволили да ученици користе мобилне телефоне – кажу родитељи једног ученика из Новог Пазара. – У школи у којој је наше дете то није био случај, па зато и нису у самом врху по резултатима. Деца су направила групе на “Вајберу”, па су слали питања, неко споља им је решавао и онда је цело одељење могло да види тачан одговор. Тако се и догодило да су многе задатке решавали истоветно.

Зато је управо у овом граду праг за упис на поједине смерове било само неколико бодова испод максимума. Лакше је било уписати Трећу гимназију у Београду, него општи смер Гимназије у Новом Пазару.

Сумњиве резултате остварили су и осмаци у Пчињском и Нишавском округу. Тако је у ОШ “Наим Фрашери” у Бујановцу просек бодова на сва три теста 23,18, док су само из математике ученици имали 8,10 или скоро два пута више од просечног резултата на нивоу Србије. У Владичином Хану ОШ “Бранко Радичевић” бележи резултат од 23,66 поена. У истоименој школи у Врању ученици су освојили 25,22, а од 83 осмака сваки четврти је вуковац. У врањској ОШ “Вук Kараџић”, као што јој име каже, све су сами вуковци – сваки трећи од 133 осмака носилац је Вукове дипломе.

Далеко изнад републичког просека по матурском успеху су и ученици из Сурдулице и Трговишта, а одступања има и у појединим школама у Нишавском округу.

Тестови из свих школа са сумњивим резултатима стигли су у Завод за вредновање квалитета образовања и у току је њихова анализа. Kада буде завршена, извештај ће добити министар просвете, који ће одлучити о казнама за оне који су кршили правила завршног испита.

 

ПОЧЕО УПИС У СРЕДЊЕ ШKОЛЕ

У СРЕДЊИМ школама у уторак је почео упис и траје још данас. У првом кругу распоређено је 64.337 ученика, док је 1.470 остало нераспоређено. Они ће имати још једну шансу, у другом уписном кругу, када ће на располагању имати 2.946 места на трогодишњим и 5.334 места на четворогодишњим профилима.

И. МИЋЕВИЋ

Извор: Новости

  Categories:
 1. јул 05, 15:40 #1 Anchy

  Tako zavrsavaju i fakultete na mufte !!! Ni padeze ne znaju a sve sami profesori i prosvetari!!!

  Одговорите на овај коментар
 2. јул 05, 17:38 #2 Nik

  Bitno da je u Beogradu uvek sve u redu, uvek najbolji đaci, najbolji nastavnici su beograđani a mi iz drugih delova Srbije smo nepismene varalice. Ministre, pročesljaj malo Beograd. Riba smrdi od glave. Šta bi sa onim iznošenjem testova iz štamparije u Beogradu pre neku godinu, ko je odgovarao krivično.

  Одговорите на овај коментар
 3. јул 05, 22:54 #3 Mama prosvetar

  A Osnovna škola u Uscu,ma da sam znala da mi dete umesto u Kraljevu,završi osmi razred u Uscu,sada bi mi bilo gde je želelo.Usce je bilo.sramno,a niko ga ne pominje,još gore od Pazara.I…..

  Одговорите на овај коментар
 4. јул 06, 11:32 #4 IQ

  A sta ocekujete od nastavnika? Pa oni su ljudi na strucnom usavrsavanju u toku polaganja male mature. Nema tu honorara, vec drzava ulaze u njih da bi savladali dezurstvo, pregledanje, sabiranje i to malo bede od statistike Posto je to obuka (ispravite me 8 ili 16 bodova) svi kandidati ne moraju biti jednako uspesni. Onda je i normalno ocekivati sarolike rezultate. I svake godine se organizuje popravni i dobijaju isti bodovi za isti posao. Kao intelektualno slabiji deo naciona valjda ce savladati do poznijeg zivotnog doba. Ali kaznjavati polaznike obuke, pobogu.

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.