Истраживачи: Превише играчака ствара контраефекат

јануар 26 17:47 2019

Не претерујте са поклонима: Деца која имају више играчака спорије се развијају и нису маштовитаВеома је вано подстицати машту деце како би се она правилно развијала

Стручњаци с универзитета у Толеду утврдили су да играчке могу да коче развој детета и да се деца с мање играчака више играју, креативнија су и лакше се фокусирају на задатке и игру.

Родитељи често праве грешку и нагомилавају играчке у кући мислећи да тако помажу свом детету. Међутим, у недавној студији која је спроведена у Толеду истраживачи су изјавили како превише играчака ствара контраефекат и деца не постају креативнија, него се брзо засите и онда желе још.

Не развијају све играчке подједнако дечију машту. Фото: Пиxабаy.цом
У склопу истраживања су деци млађој од три године дали четири или 16 играчака те су посматрали њихове навике. Деца са мање играчака су се дуже играла једном играчком и била су фокусиранија и креативнија. Закључак научника је био да је мање играчака боље за развој детета, односно да ће га више њих угрозити.

  • Играчке држите изван дететовог видног поља и редовно их мењајте. Све време ће се осећати као да је Божић и доживљаваће то као да стално добијају нове играчке. Мање играчака нека буде деци на располагању, а већину склоните и тако децу неће ометати превелики број шарених предмета, навели су у резултатима истраживања.

Родитељима се препоручује да паметно бирају играчке, односно да бирају оне које ће трајати дуго или подстицати креативност, развој и машту.

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.