Наградни конкурс за наставнике „Дигитална ризница знања”

фебруар 12 20:17 2018

Издавачка кућа БИГЗ школство уз подршку Министарства просвете, науке технолошког развоја, Министарства трговине, туризма и телекомуникација и компаније Comtrade расписала је наградни конкурс „Дигитална ризница знања”. Право учешћа имају учитељи и наставници свих основних школа у Србији, а своје радове могу послати до 1. априла 2018. године.

Циљ конкурса „Дигитална ризница знањаˮ је да се подстакне употреба информационих технологија у настави, а сви дигитални садржаји који учествују на конкурсу морају бити усклађени са задацима и циљевима часа. Стручни жири бираће најбоље мултимедијалне садржаје које ће учитељи и наставници припремити како би унапредили процес наставе.

Како наводе надлежни у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, ова просветна институција највишег ранга препознала је значај конкурса “Дигитална ризница знања” управо јер је један од приоритетних циљева увођење информационих технологија у све образовне процесе, а пре свега у наставу.

Према речима Оливере Ђикановић, главне и одговорне уреднице у Издавачкој кући БИГЗ школство, имајући у виду колико је дигитализације важна за образовне процесе, ова издавачка кућа расписала је наградни конкурс „Дигитална ризница знања“ са намером да оснажи учитеље и наставнике у примени модерних технологија.

– Свесни времена у коме живимо, брзине развоја технологије и значаја информатичке писмености за будуће генерације, издавачка кућа БИГЗ школство већ неколико година велику пажњу поклања дигиталним садржајима који покривају наставне програме и саставни су део наших уџбеничких комплета. Идеја о покретању наградног конкурса дошла је као резултат дугогодишње блиске сарадње са учитељима и наставницима. Имајући у виду да многи од њих већ користе информационе технологије у настави, а да се неки још увек плаше да мало смелије закораче у дигитални свет, решили смо да их охрабримо и да им помогнемо да се слободније упусте у припремање дигиталих материјала који ће им помоћи да лакше, креативније и занимљивије осмисле часове – истиче Оливера Ђикановић.

Др Ранко Рајовић, један од најистакнутијих стручњака за рани развој интелигенције код деце, чији се програм учења “НТЦ” спроводи у 15 европских држава и један од чланова жирија конкурса „Дигитална ризница знања“ каже да ће приликом одабира најбољих радова гледати, пре свега, применљивост, а затим и креативност, необична решења и нове идеје.

– Модерне технологије су незаобилазне и постале су саставни део живота. Потребно их је уводити у наставу и олакшати деци усвајање градива. Поједине лекције могу да буду приказане у три димензије, у виду анимације, неке лекције могу да допуне подацима са интернета, могу да спремају лекције у виду презентације и јос много других начина који ће им приближити, појаснити и омогућити лакше усвајање градива. Важно је напоменути да је потребан опрез, посебно код млађе деце, јер за оптималан развој детета потребно је пуно кретања, трчања, скакања, бављењем спортом, а нове технологије често окупирају дете толико да дневно проведе и неколико сати гледајући у екран – каже др Рајовић.

Лана Мажић, бренд Тесла, маркетинг менаџер Comtrade Distribution, каже да су компанија Comtrade и бренд Тесла обезбедили вредне награде за најбоље учеснике.

Као компанија са савременим приступом пословању, ми смо опредељени на континуиран развој сопствених пословних референци и резултата, као и на развој заједнице у којој послујемо. Наше деловање као друштвено одговорне компаније усмерено је на унапређење заједнице пре свега у образовном смислу, кроз различите програме којим подижемо ниво компетенција и знања младих и на тај начин улажемо у њихову будућност. Боримо се за веће вредновање знања и снажнији развој домаћег информатичког сектора. Драго нам је што ове вредности делимо се учесницима “Дигиталне ризнице знања” – истиче Мажић.

Детаљне пропозиције конкурса „Дигитална ризница знањаˮ можете погледати или преузети кликом на ПРОПОЗИЦИЈЕ КОНКУРСА.

напишите коментар

2 коментара

 1. фебруар 14, 21:06 #1 Средња стрручна

  А за наставнике средњих школа – НИШТА! 🙁

  Нема уџбеника, нема радних свесака, нема награда.

  Одговорите на овај коментар
 2. фебруар 15, 11:33 #2 E

  “Srednja stručna”,ovo je namensko nagrađivanje tj.saradnika zuov ,rad š a prve nagrade.mogu da navedem sad imena nagrađenih.ostali su samo takmičari.to je bilo u kreativnoj školi,digitalnom času sad će i ovde.

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.