Нове контролне вежбе из српског језика за први разред основне школе

јануар 15 21:14 2019

Контролне вежбе из Света око нас и српског језика за први разред основне школе по новом програму наставе и учења 2018/2019. године

У издању Креативног центра управо су објављене Контролне вежбе из српског језика за први разред аутора Милорада Рикала, које садрже 14 провера знања и вештина у областима које су предвиђене новим програмом за овај предмет. Збирка садржи 14 вежби за групу А и 14 вежби за групу Б. Вежбе су распоређене у две целине, са задацима различитих типова.

Први део збирке (1А–6А; 1Б–6Б) састоји се од контролних вежби којим се проверавају почетно писање (препознавање гласа и слова, самостално састављање речи и кратких реченица, повезивање слике с речима и реченицом), разумевање прочитаног и примена основних правописних норми.

Други део збирке (7А–14А; 7Б–14Б) садржи вежбе којим се на књижевноуметничким и некњижевним текстовима проверава колико је ученик разумео прочитани текст и колико је овладао знањима из области књижевности, језика и писања.

После сваке вежбе дата је табела са исходима који се проверавају. Листа исхода је изведена из описа знања и вештина предвиђених програмом, а формулације су (у мери у којој је то могуће) језичко-стилски прилагођене узрасту ученика. Одговори ученика се процењују као тачни, делимично тачни и нетачни, а у табелама су сликовно представљени. Оваквим приступом ученици су у могућности да од првог разреда активно учествују у процесу оцењивања и праћења личног напредовања.

Осим за проверу знања, Контролне вежбе из српског језика за први разред могу се користити и за вежбање на часовима у школи и за рад код куће.

На крају збирке налазе се описи симбола и предлог за процењивање с примерима различитих типова задатака из прве и последње вежбе.

Подсећамо вас на то да су недавно објављене контролне вежбе из Света око нас за први разред, а ускоро ће у издању Креативног центра бити објављене и Kонтролне вежбе из математике за први разред основне школе ауторке Љиљане Вуковић. Обе збирке су намењене провери знања и вештина у областима које су предвиђене програмом за ове предмете, а вежбе су распоређене у две целине, са задацима различитих типова. После сваке вежбе дата је табела са исходима који се проверавају. Оваквим приступом,  ученици су у могућности да од првог разреда активно учествују у процесу оцењивања и праћења личног напредовања.

Погледајте како изгледа упутство за оцењивање и један пример контролног задатка:

  1. јануар 17, 00:50 #1 Marija Bradas Markovic

    Postovani! Koja je cena testova iz srpskog, a kpja oz sveta oko nas za prvi razred!? Hvala

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.