Пријемни испит 2017 – збирке задатака за припрему

јануар 13, 2017

Ученици осмих разреда ће (поново) полагати пријемне испите по новим правилима. Да подсетимо, прошле године је тадашњи министар просвете Срђан Вербић направио радикалан потез и донео одлуку да се награде са такмичења ђацима не бодују приликом уписа у средње школе. То је изазвало приличан револт те су се многи запитали зашто министар деци одузима мотив за додатни рад и труд.
Ове године, такмичења ће се поново бодовати, а однос бодова које носи успех у школи и завршни испит остаје исти – па ће успех од шестог до осмог разреда “вући” максимално 70 бодова, а завршни испит 30. На предстојећем завршном испиту у тестовима ће бити повећан број такозваних отворених задатака, у којима ће се од ученика тражити да допишу одговор. То се посебно односи на комбиновани тест.
Оно што је за све ђаке сада најважније јесте да ће пробна мала матура бити организована 07. и 08. априла, а сам пријемни испит 14, 15. и 16. јуна. Иако делује да је остало доста времена до тада, одговорни ђаци, а нарочито они који желе да упишу „популарније” школе, требало би већ да почну са припремама.
Дакле, завршни испит састојаће се од три теста – српски језик, математика и комбиновани тест, који ће сада бити тежи, самим тим што ће бити више питања отвореног типа. За сва три теста, Креативни центар припремио је збирке за припрему. Укупно четири збирке – за математику, српски језик, физику и биологију написане су и илустроване у препознатљивом стилу Креативног центра – пријемчиво, јасно, детаљно и у складу са оним што ће се тражити од ђака на самом тесту. Представљамо све четири збирке, чији су аутори збирки признати стручњаци, наставници са дугогодишњим искуством у пракси.
Математика – збирка задатака за завршни испит
Задаци су груписани у пет области, подељени на три нивоа постигнућа и усклађени са Општим стандардима постигнућа – образовним стандардима за крај обавезног образовања за предмет математика. На почетку сваке области дат је кратак подсетник који упућује на оно што је важно за успешно решавање задатака, а на крају су дата по два теста за проверу нивоа усвојености знања. Збирка садржи и решења свих задатака, као и упутство за бодовање делимично тачних одговора у тестовима. Уз свако решење наведена је шифра стандарда који се односи на тај задатак.
 
 
 
 
Српски језик – збирка задатака за завршни испит
Збирка има 420 задатака, подељених у четири области, а задаци у свакој области су, опет подељени према сложености. На овај начин ће ђаци тачно моћи да прате на ком нивоу усвојеног знања се налазе – основном, средњем или напредном. На крају збирке су решења, а уз свако решење налази се стандард који обухвата и тај задатак.
 
 
 
 
 
Биологија – збирка задатака за завршни испит
У збирци се налази 250 задатака који су кључни за разумевање школског градива из биологије. Задаци су подељени у пет области: Особине живих бића, Јединство грађе и функције као основа живота, Наслеђивање и еволуција, Живот у екосистему и Човек и здравље. У склопу сваке области задаци су разврстани на три нивоа постигнућа: основни, средњи и напредни. Поред сваког задатка налази се симбол који означава ниво постигнућа. На крају збирке дата су решења свих задатака, а уз свако решење наведен је стандард који обухвата тај задатак.
 
 
 
 

Физика – збирка задатака за завршни испит

У збирци се налази 250 задатака који су подељени у шест области: Силе, Kретање, Електрична струја, Мерење, Енергија и топлота и Математичке основе физике. У оквиру првих пет области задаци су подељени у три нивоа постигнућа: основни, средњи и напредни. У области Математичке основе физике дати су само задаци средњег нивоа будући да стандарди предвиђају само тај ниво. Поред сваког задатка налази се симбол који означава ниво постигнућа. На крају збирке налазе се решења свих задатака, а уз свако решење наведена је шифра стандарда који обухвата тај задатак.
Дакле, за ђаке који завршни испит схватају озбиљно, већ је време да се отпочне са припремама. Издања Креативног центра су добар избор, како за рад на часу, тако и за припреме код куће.
А. Ц.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Пријемни испит 2017 – збирке задатака за припрему

  1. JOVANA каже:

    Negde sam pročitala da će se nagrade sa državnih takmičenja (dodatni bodovi za upis u srednju školu) priznati samo deci koja upisuju škole za nadarene učenike. Taj deo mi zaista nije jasan. Zašto se bodovi ne računaju i deci koja su možda i “nadarenija” od onih koji idu u specijalne škole u velikim gradovima, a upisaće redovne gimnazije ili bilo koju drugu stručnu školu. Volela bih da mi neko odgovori na ovo pitanje, ako zna odgovor.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама