Pustite decu da skaču, to razvija inteligenciju

decembar 10, 2013

Razdoblje do sedme godine života najdragocjenije je za formiranje novih neuronskih veza (sinapsi). Zato pustite dete da skače, da se kreće, vani i u kući. Dete u kući ima instinktivnu potrebu za skakanjem, ono će skakati i kada vi niste tu. Zato prilagodite nameštaj detetu. Mi decu 1798807_586636114764609_338347420_ntretiramo kao kućne ljubimce. Stalno im govorimo: to sme, to ne sme…
Uprkos najboljim namerama, ispada da najveće greške u vaspitanju čine roditelji
Roditelji moraju znati da su oni broj jedan u vaspitanju, zato trebaju provoditi najviše vremena s detetom od rođenja do sedme godine, kada se mozak formira. Tu ne smemo grešiti, posebno do treće godine, a događa se da zbog preterane zaštite grešimo.
Upravo “malo grubljim” pokretima tata sprema svoje dete za život, jer su to instinktivni pokreti kojima se razvijaju sinapse i taj biološki moment je važan jer tata mora obaviti svoju funkciju posle rođenja deteta.
SLEDEĆI   moment je puzanja, jer su kroz dlanove povezani centri u mozgu. A onda je tu i skakanje, instinktivni pokreti za razvijanje sinapsi. To je potreba. Prof. Lihtmann s Harvarda dokazao je da neuroni koji ne rade umiru. I događa se borba među neuronima. Oni koji nisu korisni, gube se, i da bi preživjeli, teraju dete da se vrti, skače… Bitno je i hodanje. Detetu je od druge do pete godine potrebno kretanje. Nedostatak kretanja dovodi do ravnih stopala, što je danas poprimilo epidemijske razmere i u nekim zemljama čak 70 posto dece ima taj problem.
Hodanje po ivičnjacima je jako bitno, jer se ravnotežom aktiviraju sinapse. Rotacija je važna. Pustite dete da se vrti. Igra klikerima je, takođe,  veoma korisna, ali dete ne teba da ima bezboroj klikera. Nekada je u parkovima bilo normalno da se deca vrte, što više ne viđam. Mi decu svojim strahovima previše štitimo, te su ona danas troma i sede kod kuće.
 
dr Ranko Rajović
Iivor:ntcucenje.com/
 
 
 
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama