Razlika između oglednih i uglednih časova

septembar 12 17:44 2016

 

 

Ugledno predavanje je nastavni rad koji pre svega izvode nastavnici mentori u školi – Vežbaonici za studente nastavničkog smera, kao i ostali nastavnici u sklopu programa stručnog usavršavanja nastavnika, a posebno početnika – stažista, radi praktične demonstracije izvođenja nastave, što treba da posluži kao uzor, ugled i model za rad.

Ogledni nastavni čas je posebno pripremljeno predavanje za nastavničke kandidate ili nastavnike početnike koje drže najbolji i najiskusniji nastavnici. Cilj oglednog časa je da se prikaže najcelishodnija organizacija rada na času, mogućnosti primene različitih oblika, metoda i postupaka korišćenja savremenih nastavnih sredstava i dr.

Organizacija otvorenih (oglednih i uglednih) časova

Ovi časovi se mogu organizovati na nivou predmetne i razredne nastave, kao i u okviru jedne struke. Međutim, preporučuje se da se takvi časovi izvode na temu koja bi mogla biti interesantna za sve nastavnike ili većinu njih. To su:

– interaktivne metode u učionici,
– formativno ocenjivanje,
– individualna podrška učenicima,
– korišćenje ICT  u nastavi itd.

Ogledni čas

Časovi koji imaju izrazito inovativnu notu. Oni na sasvim novi i do sada neuobičajeni način prezentiraju neku nastavnu jedinicu. Radi se, dakle o OGLEDU(pokušaju), koji može, a ne mora da bude obrazac za buduće ponašanje nastavnika.

Ugledni čas

Ugledni časovi su po svojoj osnovnoj šemi i organizaciji strukturirani na uobičajeni način, ali na jednom višem i kvalitetnijem nivou. U njima ništa nije potpuno novo i nepoznato, ali je pripremljeno i realizovano na uzoran način, tj. za ugled drugima i može da posluži za primer.

 

 

http://uglednicasovidailine.wordpress.com/

napišite komentar

2 komentara

 1. novembar 21, 22:26 #1 Viktorija

  Zelim da odrzim ogledni cas Nacionalni parkovi, IV razred egzemplarna nastava, a moj direktor tvrdi da ogledni casovi vise ne postoje, vec samo ugledni. Da li je to tacno, i da li ovo sto sam navela moze da bude ogledni cas?

  Odgovorite na ovaj komentar
  • novembar 26, 06:50 Jasmina

   Pozdrav Viktorija,
   oglednost časa (tj. ogled) nije vezana ni za nastavnu jednicu niti za vrstu. Ogled je naučni metod u kome se nešto podvrgava merenju. Kao takav, koristi se prilikom istraživanja. Niko pa ni direktor ne može da zabrani da nastavnici istražuju. Opet, istraživanja u obrazovanju se teško osmišljavaju i sprovode. Da, ja se sa ovim što je napisano u članku delimično slažem……

   Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.