Реформа школства: Читање и писање ће се учити у вртићу!

јануар 26 18:19 2017

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је у Лисабону са министром образовања Републике Португал Тијагом Брандаом Родригесом.

Фото: Телеграф

У средишту разговора била је размена искустава у областима законодавства, ране писмености, дуалног образовања и научној сарадњи.

Саговорници су се сагласили да је рана писменост веома важна, али да је до сада неправедно запостављана.

– У новим законским решењима коначно ћемо предшколско третирати као рану писменост, а не као ”чување” деце у вртићима – истакао је министар Шарчевић.

Министар Родригес је казао да је и у Португалу такође у току измена законодавног оквира, али да је намера да рана писменост од четврте до шесте година постане законски обавезна.

– Већа аутономија основних школа и рад на законском дефинисању те аутономије је нешто на чему се у овом тренутку ради и у Србији и у Португалу – наводи се у саопштењу Министарства просвете.

– ”Као држави у којој се концепту дуалног образовања први пут озбиљно приступило ваша искустава су од великог значаја. За кратко време урадили смо много тога, повезали многе компаније и школе, паралелно радећи на прописима који би требало да уреде ту област образовања. Први пут план уписа у средње школе заснивамо и на интересима локалних самоуправа и компанија” – рекао је Шарчевић, док је Родригес рекао да би план уписа требало да се ради у сарадњи са локалним самоуправама уз ослушкивање потреба привреде.

– ”У нашем систему по завршетку средње школе, ученик добије два сертификата, компанија издаје сертификат за практични део, док школа издаје други сертификат за општеобразовни део. План је да се до 2020. године у 50 одсто школа уведе дуални систем образовања” – нагласио је Родригес.

Извор: Блиц

  Article "tagged" as:
  Categories:
напишите коментар

20 коментара

 1. јануар 26, 19:26 #1 vuka

  Super sve ce vaspitacice da urade, pa mozda i na fakultet decu da prate. Pametnice bice tu uvek pa i kad ih nezadovoljni roditelji gaze. Ali niko ih ne pominje za povecanje platee, ne pripadaju prosveti, lokalne samouprave im dele po nahodjenju a ne po zakonu, nemaju kolektivni ugovor… Pominju ih ministri kad njima zatreba

  Одговорите на овај коментар
 2. јануар 26, 20:29 #2 Zorica Micić

  Stručnjaci kažu daa je rano učenje takvih stvari štetna! Izgleda da naš ministar ne razume šta oni govore. Deca u tom periodu treba da se igraju a ne da uče slova!!!

  Одговорите на овај коментар
 3. јануар 26, 21:03 #3 Tanja

  Samo ne znam kada će da se igraju. Ukinuti im pravo na dečije nestašluke u korist rane pismenosti. Možda zakasne….

  Одговорите на овај коментар
 4. јануар 26, 21:43 #4 Ilona

  Vaspitacice i sada pripremaju decu za skolu a ne SAMO DA IH CUVAJU!!!! Ocigledno ministar nije upoznat sa radom u predskolskim ustanovama, a to vreme kada su se deca SAMO CUVALA je proslo pre nekih 30 godina a mozda i vise. U vrticima postoji plan i program, i od najranijeg uzrasta se radi sa decom, a pogotovo sa predskolcima.

  Одговорите на овај коментар
 5. јануар 26, 22:02 #5 M

  Bolje bi vam bilo da zaposlite jos vaspitaca. 1 vaspitac na 30- oro dece to nema nigde…. optereceni su. Ne mogu ni osnovne radionice sa njima da rade. Da provode vise vremena u prirodi, vise fizicke aktivnosti, pesme, igre…. to treba deci obezbediti, a ne da uce da citaju i pišu sa 4-5 godina. Idiotizam. Ministar se dokazuje kome?preko nase dece. Budalastina. A da li se nesto pitaju gradjani u ovoj zemlji, ili svi oni odlucuju umesto nas…

  Одговорите на овај коментар
 6. јануар 26, 22:16 #6 Dragan

  Kako koji ministar stanje u prosveti sve gore!
  Ovoliku razliku napraviti u zimskom raspustu između Vojvodine i uže Srbije je ravno budalaštini.
  A onda sr ide na zamenu teza oko separatizma Vojvodine!Od višestranačja na ovamo ovo je najgori ministar prosvete!

  Одговорите на овај коментар
 7. јануар 26, 23:01 #7 Jelena

  Kompanije izdaju sertifikat za zsvrsen prakticni deo ,ucenik dobija svoju platu i vodi mu se radni staz.. Moja sestra je sa zavrsenim masterom volontirala u drzavnoj upravi godinu dana da bi na kraju samo njih 3 od 10 dobilo posao… tako da bi puno toga potrebno da se promeni kako bi zaziveo dualni sistem obrazovanja.. za pocetak da deca sa 6 godina krenu u skolu( kao u vecini zapadnih zemalja). U pretskolsko bi znaci isli od 5. godine gde bi 2 puta nedeljno isli u skolu na pretskolsko i polako se priremali za skolu.. ta deca treba da pored ranzih lepih stvari koje uce u pretskolskom, najpre nauce da drze olovku Kako treba, da crtaju razne vijuge, da im se pripremi rucni zglob za pisanje slova i brojeva.. ne vidim nijedan dobar razlog, a ni povod zasto bi neko dete sa 4 godine( rece ministar od 4 do 6) pocelo da se opismenjuje?!… pustite decu da budu deca…da se u vrticima socijalizuju, kreativno stvaraju, nauce ponesto o svetu oko nas… i nauce poneku pesmicu:)

  Одговорите на овај коментар
 8. јануар 26, 23:39 #8 Ja

  O Boze, opet lupeta.
  U skoli ce na velikim odmorima da imaju fizicke aktivnosti – umesto da doruckuju, uzinaju, porazgovaraju sa drugarima, izvriste se pubertetlije, i psihicki se pripreme se sledeci cas.
  A u vrticu ce da uce da pisu i citaju, umesto da se igraju.
  OK. Neka bude i tako.
  A sta ce onda da rade u prvom razredu? A sta u drugom, itd?

  Одговорите на овај коментар
 9. јануар 26, 23:44 #9 KAKTUS

  SVAKI PUT SE ZAPITAM DA LI IMA EFEKTA PISATI KOMENTARE,ALI TO JE JACE OD MENE.NIJE MI JASNO ŠTO SE NE UGLEDATE NA NEMAČKI,AMERIČKI ILI…NORVEŠKI SISTEM OBRAZOVANJA…ILI JOŠ BOLJE POGLEDAJTE KAKAV SISTEM OBRAZOVANJA JE BIO 80-IH 90-IH GODINA U NAŠOJ TADAŠNJOJ DRŽAVI.VI NAM OD DECE PRAVITE JEFTINU RADNU SNAGU,A ONAJ KO IMA DA PLATI IĆI ČE U PRIVATNU ŠKOLU.ZNATE SRBI SU VEOMA BISTAR NAROD,PRONICLJIV,ALI SMO UPALI U APATIJU.MAJKA SAM TROJE DECE,I VOLELA BIH DA ODU IZ OVE DRZAVE KAD DODJE VREME,

  Одговорите на овај коментар
 10. јануар 27, 09:29 #10 mama

  Pa sta ako uce deca slovanece ih to ubiti dva sata dnevno od trece godine kada se radi sa decom intenzivno na kreativan nacin sa decom ona usvajaju sadrzaje bez problema.Ostatak vremena mogu provesti igrajuci se i napolju tako da ne gube nista.

  Одговорите на овај коментар
  • јануар 27, 13:28 ana

   To je samo jedan aspekt. NARAVNO deca do sedme godine lako upijaju SVE! Ali fizicki, psihicki i intelektualni razvoj su medjusobno povezani. Ili prostije ovako: sat vremena nakon ustajanja ja sam bas gladna. To ne znaci da treba da pojedem 6 sarmi, iako MOGU. Ako sa 3 godine ucim da citam, da li cu sa 28 da ucim da vozim trotinet a sa 46 da ucim da se druzim sa ljudima?

   Одговорите на овај коментар
 11. јануар 28, 00:44 #11 Branka

  Gospodine Ministre, ako zelite stvarno nesto da uradite, onda prvo rasteretite grupe u vrticima.U svetu jedan vaspitac brine o 8 dece. Time bi vasa misija bila za`pamcenje a deca bi imala pravo detinjstvo i ako vam je do slova i njih bi savladali brzo i lako.Vratite besplatni engleski jezik za male skole.Hvala, sto nas slusate, citate i sto o ovome brinemo zajedno.

  Одговорите на овај коментар
 12. јануар 28, 09:54 #12 Caca

  Radim sa decom predškolskog uzrasta u Srbiji, u inostranstvu, na srpskom,na engleskom već 13 godina-moje iskustvo a i nova naučna saznanja pokazuju da deca jesu sposobna za usvajanje simbola(čitaj slova) sa 3-4 godine. To ne znači da treba da usvajaju slova kao u 1 razredu O.Š. kod nas. Deca uzrasta 3-4godine treba prvenstveno da imaju široku paletu motoričkih i istraživačkih igrovnih aktivnosti kroz koje bi se razvijali i fizički i psihički, i otkrivali svet oko sebe. Dete sa 5godina je u potpunosti spremno na opismenjavanje ali i dalje to ne treba da bude primarna aktivnost, nego sama jedna u paleti aktivnosti koje će doprineti razvoju svestranog socijalnog bića.
  P.S. Pratite interesovanje deteta-tada je spremno!

  Одговорите на овај коментар
  • јануар 28, 14:14 Ogi

   Ne razvijaju se strukture istom brzinom kod sve dece. Grafo-motoricke sposobnosti kod dece sazrevaju oko sedme godine i tada je pravo vreme da uce da pisu.To su norme, sto ne znaci da ne postoje odstupanja.SIguran pokazatelj jeste ispoljavanje interesovanja za tu aktivnost. Sa skolovanjem se pocinje kada je utvrđeno da je dete preslo na stadijum konkretnih operacija. To sto mogu da zapamte i prepoznaju simbol ne znaci da mogu adekvatno njime da se koriste. Obrazovanje mora da bude prilagođeno razvojnim sposobnostima deteta na svakom uzrastu, da prati i facilitira razvoj. Sto kod nas nije slucaj, a tek sa ovim idiotskim zakonima nece biti! Ako forsirate nesto za sta dete nije spremno, razvicete otpor prema tome, uverenje da je dete nesposobno, onemoguciti razvoj samopostovanja, samoefikasnosti i negativno uticati na razvoj. Upravo to se ovim rizikuje!!! Idiotski je provesti dva meseca uceci dete nesto za sta nije spremno i rizikujuci sve sto sam naveo, nasuprot dve nedelje aktivnosti kada jeste spremno!

   Одговорите на овај коментар
 13. јануар 28, 22:37 #13 nebojsa

  Sve mi se cini da je nas ministar ministar ekonomije a ne prosvete.Raslojavanje stalezi odavno je pocelo i traje ,ali sada zele da nasa deca nemaju nikakvu mogucnost na upis za visoko skolovanje.Siromasnim roditeljima su bacili prasinu u oci sa malim parama u vreme trajanja dualnog skolovanja ,ali nigde ne govore kako deca nemogu dalje da se skoluju ako se odluce na dualno skolovanje.O tome svi cute. Otac radnik i sva pokoljenja moraju biti radnici.

  Одговорите на овај коментар
 14. јануар 29, 13:15 #14 IQ

  Da se u ovoj zemlji sprovode tudji (korporativni) a ne nacionalni interesi, na najbolji moguc nacin je objasnio prof. dr Slobodan Reljic u emisiji Prosveta ima rec, br. 49.

  Одговорите на овај коментар
 15. јануар 29, 13:33 #15 Branka

  Joj ovo je strasno. Sta ta mala djeca znaju ? Pa ja imam dijete tog uzrasta I ne mogu da zamislim da ona sad nesto uci. Oni su zeljni igranja I druzenja. Ovo je katastrofa

  Одговорите на овај коментар
 16. јануар 29, 17:10 #16 Mile

  Evo pre par nedelja je na ovom istom sajtu objavljen tekst u kome piše doslovce:

  “Деца која су почела да читају са 5 година током каснијег школовања лошије су читала од деце која су читање савладала касније.”

  Naslov: “Рано учење – дугорочна штета”

  “Бројне студије показале су да рано учење школског градива, мада у почетку побољшава резултате, заправо на дужи рок доводи до назадовања, нарочито у погледу друштвеног и емоционалног развоја, објашањава он.”

  Dakle svesno se ide na upropaštavanje društvenog i emocionalnog razvoja dece… bravo!

  Одговорите на овај коментар
 17. јануар 31, 20:41 #17 Nik

  Ma pustimo decu da se igraju, a kad će ako ne tada.

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.