Шарчевић: Професори су носиоци реформи и њихов углед и статус морамо да променимо

јануар 12 20:45 2017

Професори су носиоци реформи и њихов углед и статус можемо и морамо да променимо, а то чинимо заједно са синдикатима, рекао је данас министар просвете Младен Шарчевић.

Он каже да је у завршној фази израда свих закона, да су у израду били укључени и синдикати, а да током јануара следи јавна расправа.

“Ово је лењ, инертан систем који треба покренути и зато треба пуно времена и треба га покренути са свих позиција. Ништа не добијамо ако смо пажњу посветили само на основну школу, факултете, универзитете, предшколске установе. Све треба да крене истовремено”, рекао је министар на Б92.

Упитан да ли очекује “мир са синдикатима”, министар је рекао да он није неко “ко сеје невоље и прави панику”, да не може унапред да каже шта ће бити или неће, али да невоље он неће производити.

“Опет нећу ни лажно уљуљкивати. Ја сам неко ко зна да решава проблеме. Родитељи и ученици већ могу да виде бољитак чим виде ред у школи, могу да виде бољитак јер уводимо информатику, спорт у школама”, каже Шарчевић.

Говорећи о увођењу униформи у школе, министар каже да је у току обрада анкета, али да очекује да ће већина пристати на униформе.

“Свако мора да схвати да је то један од сегмената реда у школи, а школа је велики мозаик. Ред је да вам не звоне мобилни телефони на часу, да долазите пристојно обучени. Сваки каменчић мозаика мора да се врати на своје место”, прецизира Шарчевић.

Шта је улога родитеља, како каже, решиће закон, који ће подићи степен и одговорности и права родитеља.

“Систем мора да се уреди, покидане нити морају да се повежу”, закључио је министар просвете.

Извор: Танјуг/РТВ

  1. јануар 12, 22:24 #1 Nastavnik OS

    Ako nastavnici ne bi trebali dodatno da radu pored svoje profesije, ni mobilni ne bi zvonio. Ali 90% nastavnika, pored svoje profesie jos radi na neko radno mesto, da bi prezivio, znaci kod nekih su poslovi u toku i dok traju predavanja.
    To moze spreciti samo sa adekvatnim platama.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.