Шарчевић: Увешћемо више здравијих оброка у школске кухиње у Србији

децембар 06 17:02 2018

Министар просвете је посетио ученике Основне школе “Марија Бурсаћ” у Београду који су у Макси школском каравану компаније Делез Србија учили о томе зашто је важно да се правилно и здраво хране

У свакодневној исхрани деце у Србији треба да буде много воћа и поврћа и зато ћемо увести више здравијих оброка у школске кухиње, изјавио је у четвртак министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Он је посетио ученике Основне школе “Марија Бурсаћ” у Београду који су у Макси школском каравану компаније Делез Србија учили о томе зашто је важно да се правилно и здраво хране.

“Министарство просвете води рачуна о школском животу ученика у ком треба да буде више спорта, путовања и добрих навика, а у томе нам помаже и Макси караван који ће обићи више од 100 школа у Србији у циљу популаризације здраве исхране”, казао је министар.

Прочитајте још – Школарцима бар један здрав оброк дневно

По његовим речима, донет је правилник који ближе уређује услове за организовање исхране и утврђује квалитет оброка у основној школи, као и правилник о ближим условима и начину остваривања исхране у предшколској установи.

“Многи подаци о здравственом стању ученика на систематским прегледима показали су да у исхрани школске деце треба да буде мање пица, мање брзе хране, а више воћа и поврћа. Зато желимо да унапредимо квалитет и начин исхране, као и развој правилних навика код основаца”, рекао је Шарчевић.

Генерални директор компаније Делез Србија Квантан Роје оценио је да грађани треба више да уче о здравијим навикама како би сваки дан чинили добар избор у исхрани.

“Макси школски караван је до сада обишао 38 школа, а до априла следеће године планирамо да више од 15.000 ђака научи зашто је важно да им броколи, шаргарепа, паприка и тиквица буду омиљени на тањиру”, казао је Роје.

Директорка Основне школе “Марија Бурсаћ” Бојана Шотра указала је да се наставници и учитељи труде да утичу на свест деце о важности здраве исхране, али да то треба да чине и родитељи.

Извор: Новости

  Categories:
  1. децембар 06, 22:03 #1 Vladan Božović

    Šarčeviću, pored kazana za đake pripremi još jedan za prosvetare. Pored milostinje u vidu plata koje im država daruje, trebaće im narodni kazan.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.