Спавање са родитељима – да или не

новембар 20 21:55 2017
Спавање са децом у истом кревету – тема је око које нема сагласности међу научницима

СПАВАЊЕ са децом у истом кревету – тема је око које нема сагласности међу научницима. Док једни тврде да то није добро јер повећава ризик од смрти новорођенчета и чини дете мање самосталним касније у одрастању, други сматрају да се ништа лоше неће десити ако спавате са малишаном у истом кревету.

Ни студије не пружају јасан одговор. Неке показују да спавање са родитељима у истом кревету ствара подлогу за каснију анксиозност. Друге су утврдиле да бебе које спавају са мајкама имају бољи сан него оне које су у свом кревецу. Истина је, ипак, да нема много научних доказа о овој теми. Јер, како каже професор дечјег развоја на Отвореном универзитету Дејвид Месер, са етичке стране не би било у реду спроводити експеримент и замолити групу мајки да спавају са бебама, а другу да то не чине. Студије које се спроводе обично су рађене на веома малом броју испитаника, те стога нису валидне и немогуће је извести коначан закључак.

Не треба, ипак, преувеличавати значај овог питања, јер, како каже Месер, деца током одрастања доживљавају различите аспекте бриге. Такође, мало је вероватно да ће нешто као што је спавање у заједничком кревету имати негативан ефекат на каснији развој.

Извор: Новости
  Categories:
  1. новембар 20, 22:25 #1 Branislava

    Izvor” Novosti ” ? A pre neki dan sam tamo i pročitala članak a tamo je pisalo samo “Izvor “.
    I onda se čudimo kad ljudi veruju u sve i svašta.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.