Шта заправо значи показивати више љубави?

септембар 08 22:04 2017

Градите ли однос са дететом?

Није довољно рећи деци да их волимо. Морамо да показујемо своју љубав сваки дан, како би је они и осетили. Kад тако поступамо, нашој деци је потребно много мање дисциплине.

Углавном то, да је повезивање са нашим дететом наш приоритет. То значи да поклањамо пуну пажњу ономе што се дешава између нас, посматрамо ствари из дететове перспективе и стално имамо на уму да то дете, које понекад уме и да нас излуди, је уствари она бебица коју смо први пут узели у руке са толиким надама.

Потребно је много труда да бисмо се потпуно приближили и разумели друго живо биће, али кад смо стварно блиски са својим дететом схватимо да нас то додатно покреће и помаже да се осећамо живљим, као што нас присуство друге особе обично чини. Бити близак захтева много труда, али готово сви родитељи одрасле деце тврде да им је жао што нису провели више времена са својом децом док су била мала.

Блискост између родитеља и детета је резултат тога колико су родитељи проводили времена са својим дететом док је оно још било беба. На пример, истраживања су показала да очеви, који проведу прву недељу живота са својим дететом, уместо на послу, касније имају блискији однос. Теорије повезивања тврде да ако мушкарац успостави везу са својим новорођеним дететом, касније та веза буде чвршћа. Али не морате да верујете у ове теорије да бисте приметили да тип мушкарца, који вреднује своје новорођенче и нову породицу и касније наставља то да ради, тако да остаје близак са својом децом.

Kрените од поверења, основне сваког доброг односа
Поверење почиње да се развија у раном детињству, кад Ваше дете увиди да ли сте ту да га утешите кад сте му потебни. Истраживања показују да ли се мала деца осећају повезаним са својим родитељима, а то значи да ли бебе верују да могу да се ослоне на своје родитеље приликом упознавања са својим новим емотивним и физичким потребама.

Посматрајте своје дете попут биљке, коју треба заливати да би расла, развијала се и процветала. Ако којим случајем видите да Ваша биљка има браон лишће, помислите да јој је можда потребно више светла или воде. Не критикујете и не дерете се на њу да бисте је исправили и натерали је да расте усправно.
Деца формирају мишљење о себи и о свету сваког дана. Њима је потребно Ваше охрабрење, да би видели себе као добре људе, који су способни за добра дела и морају да знају да сте на њиховој страни. Ако све што излази из Ваших уста су исправке и критике, неће имати добро мишљење о себи и неће осећати да сте им Ви подршка. Нарушите однос са њима и они ће изгубити оно што је свој деци неопходно – да знају да имају једну одраслу особу која увек мисли на њих.

 

Поштовање мора да буде обострано
Ово често заборављамо у односу са нашом децом, јер имамо у глави да би требало да ми будемо главни. Држите конце у својим рукама, али то радите са поштовањем и емпатијом, тако да Ваше дете научи оба, да третира друге људе са поштовањем и да очекује од других људи да тако поступају са њим.

Да ли слушате своју девојчицу док прича о својим пријатељима из вртића, чак и кад имате много важније ствари о којима би требало да бринете? Ако је не слушате сада, постоји мања шанса да ће Вам се поверити о својим односима са дечацима кад буде било време за то.

  Categories:
напишите коментар

0 коментара

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.