Sv. Vladika Nikolaj: Od dece treba napraviti dobre ljude, a ne dobre takmičare

mart 10 18:38 2018

“NIJE OBRAZOVAN KO IMA ŠKOLE, NEGO KO IMA OBRAZA!”
Sv. Vladika Nikolaj

Koliko je današnji sistem vrednosti iskrivljen i pogrešan može se najbolje primetiti baš u vaspitanju dece. Pod vaspitanjem računa se ne isključivo škola, koja predstavlja samo jedan deo toga, već i kućno vaspitanje, određivanje ispravnih vrednosti i pravog cilja u životu deteta. Već je mnogo puta ponovljeno da našu decu vaspitavaju televizijske emisije i komppjuter… Ipak, kakav je zapravo odnos roditelja prema deci, kakve im vrednosti oni usađuju od najranijih dana? Za šta bi deca trebalo da se bore i kako da se ponašaju? Koga im navode kao uzore i kakvo ponašanje hvale kod svoje dece?
Da današnji svet počiva na materijalizmu, to nije ništa novo rečeno. Situacija koja iskreno pogađa svakog iskrenog Pravoslavca ali i druge verujuće i čestite ljude širom planete ima koren upravo u današnjem vaspitanju i obrazovanju dece. Svako ko jeste ili očekuje da nekad bude roditelj treba da se zapita nekoliko pitanja:

Da li je za njegovo dete bitnije da bude dobar učenik ili dobar čovek?

Da li njegovo dete uči zbog znanja i radoznalosti ili zbog ocena?

Da li više brine da prehrani i obuče svoje dete ili o njegovom razmišljanju i stavu?

Da li želi da njegovo dete zaista bude pametno i obrazovano ili samo da se hvali pred ljudima njegovim uspehom?

Ambicija, karijera, novac, funkcije… Koliko samo ljudi izgube dušu da bi stigli do toga! Koliko im samo pohlepa prekrije sve vrline! A gde je koren tome?
Koren je u samom početku, kada se inteligencija i volja deteta usmere u pogrešnom pravcu. Pošto od znanja ”nema leba”, roditelji još na samom početku školovanja savetuju deci da trče za ocenama, nameću im pritisak jer drugačije moraju da ”uspeju” u životu. A da li je to zaista uspeh? Da li je zaista ucpeh to što piše u svedočanstvu ili indeksu? Nije! Uspeh je ono što je čovek postao kroz sve te godine! Uspeh je znanje, uspeh je vrlina, a ocene, diploma i funkcija su bezvredne ako su prva dva izgubljena u trci za njima!
Zato decu ne treba prisiljavati da uče kako bi sutra ”bilo nešto od njih”. Dobar čovek možeš da budeš sa bilo kojim uspehom. Decu treba usmeriti da znanje stiču radi samog znanja, ne zbog ocena. Tako će se sa dece skinuti težak pritisak. Ne treba im savetovati da se ”uguraju ili provuku jer danas ne može drugačije”. Ne treba ih prilagođavati pokvarenom duhu vremena, niti im najgore osobine predstavljati za najbolje, samo zato što donose ”uspeh”. Od njih treba napraviti dobre ljude a ne dobre takmičare.

 

Sv. Vladika Nikolaj

  Categories:
napišite komentar

3 komentara

 1. mart 13, 12:53 #1 Milovan

  Iskreno, veoma ste me razočarali objavljivanjem teksta ovog užasnog čoveka.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • mart 13, 18:50 zarko

   JA NE ZNAM MILOVANE JESILI TI PRI ZDRAVOJ PAMETI;TI UOPSTE NEMAS POJMA KO JE I STA JE SVETI VLADIKA NIKOLAJ VELIMIROVIC;ILI SI TI NEKI SEKTAS I BEZBOZNIK;KAD MOZES TAKO GLUP KOMENTAR OBJAVITI.ILI TE SAM SATANA VEC UZEO POD SVOJE

   Odgovorite na ovaj komentar
 2. decembar 25, 01:55 #2 Aleksandar

  Milovane, promenite ime i idite iz Srbije… Preci Vam plaču jadni nesrećni i nezadovolji čoveče…

  Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.