Roditelji, treba li JA da sklanjam vaše dete kada staje u red ispred mog?!

septembar 23, 2017

Park, scena 1: Devojčica od možda godinu i po, nespretno se kreće, cucla u ustima, jedva ustaje kada padne. Majke, oca, bake… nigde. Dete kreće ka ulici. Neke dve ženice sede na udaljenoj klupi. Okrenute leđima! Istrčavaju nepoznati ljudi i hvataju tuđe dete da ne izađe na ulicu.

Park, scena 2: Velik i visok tobogan, dece manje, veće, razne, i gužva na penjanju ali ne spušta se niko. Razlog – nekoliko dečaka se dosetilo da blokira tunel i izmišlja ne znam koje uslove da bi neko prošao. Deca plaču, neki ne umeju da se vrate, a roditelji čuče pred tunelom iz koga niko ne izlazi. Ali oni roditelji koji se čekaju, mirno piju svoje kafe, ne vide i ne čuju.

Park, scena 3: Dečak je ušao u autić-vozalicu, ubacio žeton i započeo vožnju. Tu prilazi nešto stariji dečak i ovaj manji mu, uz odobravanje majke, govori da želi sam da se vozi. Potpuno legitimno, dete je platilo svoju vožnju. Veliki dečak ne mari. Ulazi, udara po volanu i lupa nogama. Mlađe dete kreće da plače i želi da izađe. Dete izlazi, plače, to traje, ali roditelj koji treba da se pojavi, ne pojavljuje se.

Park, scena 4: Mama kaže da se kreće kući. Devojčica od 3-4 godine traži svoju loptu, i vidi da je drži druga, jako mala devojčica. Prilazi joj i traži svoju loptu. Deca imaju pravo da uzmu svoje stvari nazad kada god požele. Dete se mršti i grli loptu. Majka pogledom traži nekoga ko čuva ovo dete, uverena da roditelji to gledaju i već su se uputili da loptu vrate. Nema nikoga.

Devojčica ponovo pokuša da uzme svoju loptu, malecka je još jače steže i počinje da plače. Mama ne zna kud će, žuri da krene, a odrasle osobe da joj se obrati nema.

Park, scena 5: Redovna u svakom parku. Dete na ljuljašci, dok drugo protrčava tu ispred, iza, u dometu ljuljaške. Kažeš mu – pazi, udarićeš se… ono se na tren uplaši, i kako je deci pažnja kratkog daha, ponovo se nađe tu negde. Nema roditelja da ga skloni. I tako gledaš kako će tvrda ljuljaška u zamahu ne-smem-ni-da-pomislim-koliko-jezivo da razbije glavu drugom detetu.

Pa vas pitam, roditelji – treba li ja da sklanjam vaše dete kada staje u red ispred mog? Treba li ja da otimam iz ruku vašem detetu kada neće mome da vrati igračku? Treba li ja da intervenišem nad vašim detetom kada udara moje? Treba li ja da izvlačim vaše dete iz autića da bi moje dete moglo da završi svoju vožnju? Treba li da gledam kako se vaše dete povređuje jer se moje zabavlja onako kako je i predviđeno da se zabavlja?

Ne treba. Vi to treba da radite. I ako moje dete ima neki problem sa vašim, ja treba vama da se obratim. Kako da vam se obratim kada vas nema? Jasno je da svakome može da se desi trenutak nepažnje, čak i kad ste tik uz dete. Ali park je mesto gde ste doveli svoje dete da se igra, dete koje je malo, koje ne zna za opasnosti i koje nije odgovorno za svoje postupke. Takođe nije odgovorno što testira hoće li mu proći neki postupak, ono tako stiče uvid u norme ponašanja koje su u društvu prihvatljive. Vi ste odgovorni. I to nije u suprotnosti sa principom da decu treba učiti da sami rešavaju međusobne konflikte i izbore se za sebe. Dakle, treba ih učiti tome.

Što znači da će u tom procesu nekada uspeti to da reše a nekada ne. Zato je na vama roditeljima da budete tu negde, puštate decu da se igraju, komuniciraju, nadmudruju, odmeravaju snage, bore se za svoje mesto, sve do tačke gde oni dalje ne umeju ili ne žele. Tada je na vama je da se, zajedno sa drugima roditeljima, uključite kao osoba odgovorna za svoje dete. Da se u njegovo ime izvinite, ili pobunite, uzmete mu tuđu igračku, da ga pomerite ili vratite na njegovo mesto u redu.

Vaspitavanje je posao 24 sata. A park je mesto gde deca mogu mnogo da nauče o rešavanju konflikata. Mesto sa mnogo izazova. Mesto gde sreću decu koja su im poznata i nisu, starija su ili mlađa, (ne)vaspitana slično ili potpuno drugačije. I zato to nije mesto vaše zabave, već detetove. Ako ste vešti da ga pre svega pazite a usput proćaskate sa društvom, odlično. Ali nikako obrnuto.

Helena K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


14 komentara na "Roditelji, treba li JA da sklanjam vaše dete kada staje u red ispred mog?!

 1. Jole kaže:

  Za svaki od ovih ‘problema’ postoji jako prosto rešenje, osim ako umesto rešenja tražite konflikt i svadje. Popijte jedan ‘zepam i biće lakše i vama i vašem detetu.

  1. ironičan kaže:

   Rešenje je uvođenje upravnika igrališta. Treba svako igralište da ima svoga upravnika. Jedino će nas to izvući iz ove situacije u kojoj sam

   1. IQ kaže:

    Hahahaha…sa sve standardima, naravno. Dalo bi se naslutiti da tu ni nema uravnotezene dece. Prva placu, druga nasilnici.
    Detinjstvo nije bolest. Nema potrebe za konstantnim nadzorom i preventivom. Samo malo vise “domaceg” vaspitanja, deset bozjih zapovesti i bon ton. Igrace se deca sama i uspostaviti hijerarhiju. Onako kako priroda nalaze. I ponovo biti ono sto bioloski i jesu: DECA. Ne automati za racunanje, ples, strane jezike, tenis, fb promocije…koje klikces prema tacno utvrdjenoj semi. Cak i onda kada su tuzna, ljuta, neraspolozena i umorna. I kada te male duse pate. Takvu vrstu “paznje” treba ostaviti za odrasle, a decu pustiti da rastu.Samo to.

   2. Aleksandra kaže:

    ?????

 2. Kaća kaže:

  Bravo…

 3. Julka kaže:

  Slazem se s Joletom i sa IQ. Vi detinjstvu zaista ozbiljno pristupate. Pri tom, ne opravdavam roditelje iz ovih situacija, ali ovolika dramaturgija… Takvih stvari je bilo i bice, desavalo bi se i da svi budno motrimo jer ima roditelja koji bi sve mirno posmatrali I da su tu… Ipak vi popijte bromazepam ?

 4. Maya kaže:

  A da vi malo pustite svoje dete da samo rešava svoje situacije i probleme umesto da ga pratite u stopu i rešavate sve za njega. Deca nisu mala i glupa i mogu da se izbore za sebe ako ih pustite. Ako rešavate sve navedene situacije za njih ona neće nikad ni naučiti da se snađu.

  1. Aleksa kaže:

   Ti ocigledno nisi citala tekst…

 5. Neni kaže:

  Bože, glupog li teksta. Neko ko bi hteo da ima kontrolu nad svakim, i nad svim ga je pisao. Deca su deca, i ona imaju svoj način komunikacije,koji je prirodom predodredjen, i tako treba i da ostane.

 6. Biljana kaže:

  BRAVOOOOOO!!!!

 7. Jovana kaže:

  Postovana Helena, slazem se sa Vama da su se, za vecinu roditelja, promenili prioriteti i vrednosti kojima uce decu. Medjutim, kao mama troje dece, moram da Vas pitam zasto je Vama toliko tesko da opomenete drugo dete, da uskocite, da spontano doprinesete vaspitanju dece koja rastu oko Vaseg deteta? Odakle dolazi tolika srdzba i gnev? Vi imate stav da Vas se druga deca ne ticu, a africka poslovica kaze “Potrebno je celo selo da bi se gajilo dete”. Mozda je resenje da svi skupa prestanemo da mislimo samo na sebe i svoju decu, vec da zaista postanemo zajednica i da pocnemo da brinemo jedni o drugima. Srdacan pozdrav!

 8. Simo kaže:

  Imao sam i ja scenu gde se dete od jedno 8 godina penje uz tobogan suprotnom stranom dok druga, mladja deca od 4-5, nagomilala se u kucici cekajuci da “ovaj” se popne u spusti. Medjutim, cim se spusti on se okrene i pocne da se penje uz deo tobogana za spustanje. Deca u kucici vriste, guraju se, hoce da ispadaju. Prilazim decaku i kazem mu da postoji red i da drugi cekaju i da nije lepo to sto radi. On samo okrene glavu i nastavi da pravi probleme. Uzeo sam ga za ruku, vrlo nezno da ga ne bih uplasio i odveo sam ga 2-3 metra od tobogana i rekao da to vise ne radi i da pusti drugu decu da se spustaju. Medjutim, on je poceo da urlice i otrcao je kod roditelja i rekao da sam mu stisnuo ruku. Na svu srecu roditelji nisu dosli da se raspravljaju jer bi se spustali naglavacke niz tobogan. Roditelji su sa jos jednim roditeljima nastavili da igraju fudbal na decijem igralistu punom dece nemareci da li ce nekoga zgazidi dok ko budale trce za loptom ili da li ce neko malo dete pogoditi fudbalskom loptom. Naravno, pola igralista se razislo jer su videli da vrlo lako dete moze da im bude povredjeno.

 9. Milence kaže:

  Uzalud, takvi roditelji ne citaju ovo i ne citaju nista uopste, sem zute stampe.

 10. Ivana kaže:

  Bravo, bravo, bravo !

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama