Za predškolce više igre, a manje učenja

novembar 12 17:15 2018

U predškolske ustanove će se od sledeće godine uvesti program sa dosta novina. Već se uspešno primenjuje u Zemunu, Čačku i Novom Sadu

Predškolci će od sledeće godine više vremena provoditi igrajući se nego učeći. To, ukratko, predviđa novi plan i program, koji Ministarstvo prosvete namerava da u predškolske ustanove uvede sukcesivno od septembra 2019. godine.

Predškolsko vaspitanje je do sada, po dokumentu iz 2006. godine, bilo isključivo priprema za školu. Procenjeno je da je to preozbiljno, i da bi deca u tom uzrastu trebalo da uče uz igru.

Novi program za predškolce zove se “Godine uzleta”, predstavljen je nedavno, a ministar prosvete Mladen Šarčević je istakao da je cilj da se unaprede dostupnost, kvalitet i pravednost sistema predškolskog vaspitanja.

Pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković rekla je da su osnove programa metaforično nazvane godine uzleta.

– Osnove ovog programa podržavaju razvijanje vaspitno-obrazovnog rada kroz zajedničko učešće dece i odraslih u prostorima koji su inspirativni i provokativni za dete, u kojima ono može slobodno da istražuje, da isprobava, da se igra, da sarađuje sa drugima i upoznaje svet oko sebe – rekla je Vesna Nedeljković.

Novi program, kroz pilot projekat, u proteklih godinu dana “zaživeo” je u pojedinim predškolskim ustanovama u Zemunu, Čačku i Novom Sadu. Direktori i vaspitači ne kriju zadovoljstvo novim načinom rada sa predškolcima.

– U vrtiću “Zemunski biser” već godinu dana vaspitači rade sa decom po programu “Godine uzleta” i iskustva su fantastična – kaže Jasmina Bouali Stanojković, direktor PU “Dr Simo Milošević” u Zemunu. – Svi zajedno učimo, uključujući i roditelje, koji su i do sada bili naši partneri, ali sada je to drugačije. Zaista smo zadovoljni.

PLANOVI I ULAGANJA

U SRBIJI rade 162 predškolske ustanove, u kojima boravi 200.000 dece. Ministarstvo prosvete namerava da do 2022. godine uloži 32 miliona evra u adaptaciju i izgradnju novih vrtića, kako bi što više mališana imalo šansu da se upiše u obdaništa.

Izvor: Novosti

  Categories:
napišite komentar

6 komentara

 1. novembar 13, 06:17 #1 Maja

  A kad krenu u skolu ni olovku ne znaju da drze pravilno!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. novembar 13, 17:33 #2 Jasna

  Kakva je tu onda veza koja treba da postoji izmedju vrtića i škole! Deca treba da budu pripremljena za ono što ih čeka u školi, a ne da budu zatečena i pod nevidjenim stresom. Nije mi jasno zašto menjati nešto što je do sada dobro funkcionisalo!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. novembar 14, 10:25 #3 Milica

  Šta li su deca radila do sada u predškolskom!?!?

  Odgovorite na ovaj komentar
  • novembar 14, 19:21 San

   Bogami vise nego kod kuce.Roditelji im uvale telefone,tablete i problem resen,moze se u kafic na kafu.A u vrticu,te zene provedu sate,i sate sa nadom decom,hraneci ih,sluzece ih ,bave se ne sa jednim vec sa 30 toro.Malo.li je?

   Odgovorite na ovaj komentar
   • novembar 15, 17:11 Julka

    Vi sad komentarisete kao da je vecina roditelja nemarno I nezainteresovano I svi odreda sede u kaficu. To naprosto nije istina, svi se snalazimo kako umemo I znamo I bar ja imam srece da poznajem vise posvecenih I prosvecenih roditelja. Kad sam ja bila dete, moj otac je zajedno s drugima lokao ispred prodavnice, a nije bilo ni telefona ni tableta. Ko hoce da zapostavlja dete ne treba mu ni fejsbuk ni Instagram ni telefon.

    Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.