Зашто би свако дете требало да чита најмање 20 минута дневно

април 27 14:26 2015

Постоји толико много ствари које бих ја, као учитељ, препоручила родитељима својих ђака, а тичу се читања с децом. Једна од њих је – читајте с децом 20 минута сваке вечери.

С првацима сваку књигу би требало прочитати три пута:
– први пут да би дете чуло како речи звуче,
– други пут да би дете разумело о чему се ради, и коначно
– трећи пут да би се вежбало течно читање.

Старија деца би требало самостално да читају 15-20 минута и то наглас. Слушајте дете како изговара компликованије речи, скрените му пажњу када погреши и на крају, затражите да вам преприча шта је прочитао.

Ево и мало статистике на ту тему која ће вас сигурно подстаћи да нас послушате:

tabela

Јасно ми је да сте заузети и да немате пуно времена. Јасно ми је и да деца морају на време да легну у кревет. Али ми је јасно и следеће – ако прескачете вечерња читања са децом она ће спорије учити читање. Резервишите 20 минута сваке вечери и читајте са својом децом. Учитељи ће вам бити захвални. Деца једног дана, такође.

Извор: Kids Acitivities Blog

 1. април 30, 17:25 #1 miroljub

  Bravo ,primer leave uciteljice !

  Одговорите на овај коментар
 2. децембар 27, 18:17 #2 Vladimir

  Ako preračunamo to je više od 264 nove reči svaki minut, odnosno više od 4 NOVE reči svake sekunde! Neko bi trebao da proveri šta objavljuje pre nego što objavi.

  Одговорите на овај коментар
 3. децембар 28, 22:39 #3 daca

  Proverite relevantnost podataka. 1800 000 reči nema ni jedan jezik.

  Одговорите на овај коментар
 4. фебруар 03, 09:41 #4 Ivana

  U Obratnom rečniku srpskog jezika, koji se zasad smatra najiscrpnijim (mada svakako ne u dlaku kompletnim) registrom srpskih reči, ima nešto preko 160.000 reči. Daleko od 2 miliona…

  Одговорите на овај коментар
 5. април 29, 12:04 #5 Isidora

  Da li se kod nas rade standardizovani testovi za svaki uzrast? Ne. Ovo je potpuno nekritican odabir informacija, koji umanjuje vaznost cinjenice da deca treba da citaju. Steta, sa malo razmisljanja ovo je mogao biti dobar clanak.

  Одговорите на овај коментар
 6. јул 31, 20:31 #6 Zoran

  Nigde ne pise da su to nove reci. Sto se vise cita i redovnije, to se sve bolje razumevaju reci ( njihovo znacenje), brze se cita i brze se obradjuju informacije u tekstu. Zato je gornja tabela TACNA.

  Одговорите на овај коментар
 7. март 19, 00:00 #7 v

  Odakle je ova statistika? Deluje sumnjivo bez detalja i reference o tome ko je sproveo istrazivanje, koji metod je koriscen, sta podrazumevaju pod ‘zadaci’ i drugo.
  Da je citanje dobro, to je ocigledno. Ali da bi clanak imao smisla traba da sadrzi mnogo preciznije informacije.

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.