10 цитата о људскости Халеда Хосеинија

18 фебруара, 2015

Популарни књижевник, Халед Хосеини је проглашен амбасадором добре воље УН-а 2006. године и бави се пружањем хуманитарне помоћи у Авганистану. У само једној реченици описује стање у земљи из које потиче, односно, живот деце и њихов положај: “Има много деце у Авганистану, али мало детињства”.
Прочитајте још 10 цитата који ће вас натерати да се замислите, да ли сте и ви увек исправно поступили и да ли нешто треба променити у приступу и погледу на живот. Ово су једноставне и искрене реченице које представљају срж и смисао људскости, социјалних односа, образовања и понашања.
haled hoseini
1. “Боље је бити повређен истином, него се тешити лажима.”
 
2. “Када убијеш човека, украо си нечији живот. Украо си право жене на мужа, украо си оца неком детету. Када изговориш лаж, украо си некоме право на истину. Када вараш, крадеш некоме право на поштење.”
 
3. “Деца нису бојанке, не можете их обојити својим омиљеним бојама.”
 
4. “Од свих тешкоћа са којима се човек суочава, ништа не кажњава више од чекања.”
 
5. “Можда није поштено, али нешто што се догоди у само неколико дана, или чак у једном једином дану, може променити правац читавог досадашњег живота…”
 
6. “Друштво нема шансу за успех, ако су жене у том друштву необразоване.”
 
7. “Постоји начин да будеш добар, опет.”
 
8. “Постоји једна смешна ствар… али већина људи је крије. Мисле да живе свој живот како желе. Међутим, оно што их води је оно чега се плаше. Оно што они не желе.”
 
9. “Човек који нема савест, нема доброту, не пати.”
 
10. “Чињеница о људима који кажу све што мисле. Мисле да и други раде то исто.”
***************************************************************
Халед Хосеини, пореклом из Авганистана, завршио је медицину и биологију, а поред тога пронашао је време за писање романа, и то глобално популарних. Његов први роман, “Ловац на змајеве” (Тхе Ките Руннер), објављен је 2003. године и до данас је књига на светским топ листама најпродаванијих књига (објављена у 48 земаља). Док је његов други роман, “Хиљаду чудесних сунаца” (А Тхоусанд Сплендид Сунс, 2007.), изашао у 40 земаља. Његова трећа књига “А планине одјекнуше” објављена 2013. године и прати успех прве две.
Извор: http://savrsena.com/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама