10 namirnica za zdrave zube

Svi već dobro znamo da se od slatkiša kvare zubi, da od nekih pića zubi mogu da požute a da neke namirnice oštećuju plombe i zubnu gleđ. Ali, kao i uvek postoji i druga strana medalje a samim tim i hrana koja jača zube i čini ih zdravijim i lepšim.

U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na 10 vrsta namirnica koje će Vam izmamiti zdrav i lep osmeh:

Čaj – biljni čajevi su sjajan način da se očuva zdravlje zuba. Zeleni čaj sadrži polifenol koji je prirodni antioksidant i pomaže u umanjenju plaka, karijesa i bolesti desni. Čaj može da pomogne i u borbi sa zadahom, bilo da ga pijete ili ga koristite za ispiranje usta.

Mlečni proizvodi – mleko i jogurt su nisko kiseli proizvodi a to znači da ne oštećuju zubnu gleđ pri konzumaciji. Takođe sadrže veoma malo prostih šećera a mleko je glavni izvor kalcijuma koji je najvažniji sastojak zuba i kostiju.

Sir – sadrži agense koji se prirodno bore protiv karijesa i pun je vitamina koji jačaju zube. Kalcijum i fosfat, koji pomažu da se pH vrednost u usnoj duplji dovede u ravnotežu, štite i obnavljaju zubnu gleđ, podstiču proizvodnju pljuvačke i ubijaju bakterije koje stvaraju karijes i bolesti oralnog aparata.

Voće – neko od našeg omiljenog voća je prirodni abraziv i njihova konzumacija ’čisti’ zube na prirodan način koji nije štetan. Citrusno voće, a posebno kivi i limun, kao i jabuke i jagode, sadrže visoku koncentraciju C vitamina a ovo je supstanca za koju se smatra da drži ćelije na okupu. Ako se C vitamin zapostavi, ćelije desni počinju da propadaju i da ih čine podložnim upalama i bolestima.

Povrće – vitamin A koji se nalazi u bundevi, šargarepi, mladom krompiru i brokoliju je neophodan za formiranje zubne gleđi. A hrskavo povrće poput kelja, krastavca i šargarepe pomažu u čišćenju desni zbog toga što zahtevaju intenzivnije žvakanje da bi se progutali. Crni luk sadrži antibakterijsko sumporno jedinjenje i kada se jede svež, posebno pomaže u ubijanju mnogih bakterija, tako da kada jedete luk sledeći put, zanemarite zadah koji on ostavlja i fokusirajte se na benefite koje on daje Vašim zubima.

Sveže trave – peršun, nana i mirođija ne samo što su lepi začini za salatu, već pomažu i u uklanjanju bakterija u usnoj duplji. Možete ih i žvakati za intenzivniji efekat. Osušene trave nemaju istu jačinu, ali zato od njih možete praviti vodice za ispiranje usta.

Susam – seme susama umanjuje plak, pomaže u restauraciji zubne gleđi a sadrži i dosta kalcijuma.

Proteini životinjskog porekla – govedina, piletina, ćuretina, jaja a pogotovo masnije ribe poput lososa sadrže fosfor koji je, zajedno sa kalcijumom, jedan od najvažnijih minerala koji grade kosu i zube, zato je redovna konzumacija ovih namirnica odlilčna.

Žitarice celog zrna – sadže vitamine B kompleksa, magnezijum i gvožđe, koji pomažu da desni ostanu zdrave. Žitarice sadrže i visok nivo vlakana a to podstiče proizvodnju pljuvačke što stvara mineralnu zaštitu od propadanja zuba. Braon pirinač, mekinje, ovsene, ražene i druge pahuljice i testenina su namirnice gde su ovi vitamini najzastupljeniji.

Voda – naravno, bez vode naš organizam ne bi mogao da postoji pa to važi i za zube! Voda ispira usta i pomaže u proizvodnji pljuvačke koja deponuje esencijalne minerale u zube. Takođe, voda pročišćava usnu duplju i spira zaostale čestice hrane sa zuba.

Kao što ste videli, širok je izbor namirnica koje doprinose zdravlju Vaših zuba, tako da i najprobirljiviji, kao i gurmani, mogu da pronađu nešto po svom ukusu što će doprineti da zubi budu i ostanu lepi i zdravi!

Mr. sci. dr Nemanja Popović

Izvor: drpopovic.com