10 особина по којима се препознају добре мајке

18 фебруара, 2020

Пред вама је списак 10 особина по којима се препознају добре мајке:

1. Добре мајке увек виде добро у својој деци. Пазите, то не значи да им се увек допада како се њихова деца понашају! То значи да и ако дете уради нешто лоше, њихово срце одбија помисао тј. идеју која се нуди да је дете безобразно или рођено са лошим карактером. Добре мајке верују да је њихово дете способно да постане добар човек и племенита особа, само на путу одрастање често греши јер је мало, не зна, није устању, има уобичајене људске слабости итд.

2. Добре мајке су посвећене и проблеме у развоју своје деце стављају високо на листу својих приоритета. Када примете неко негативно понашање код своје деце (лагање, потребу да се туку, инаћење, интензивну љубомору и слично), оне се не задовољавају тиме да га на брзину изгрде и после пусте да их понесе свакодневица. Сасвим супротно, оне пале све своје аларме, траже решења, питају друге људе, размишљају о узроцима… То њима постаје важна тема за чијим решењем активно трагају. Оне темељно примењују оно што су чуле као савет, не траже изговоре, истрајавају дужи временски период у новом начину понашања и спремне су да по потреби мењају тактике. Све у свему, оне проблеме који се код деце јаве не гурају под тепих, већ активно и посвећено решавају.

3. Добре мајке поштују дететове физиолошке потребе и када то њима није згодно и лако. Наиме, ове жене не занемарују чињеницу да дете треба да легне на време, поштују дневни ритам оброка, воде бригу о томе да дете има прилику да борави на ваздуху, да се истрчи…

4. Добре мајке не држе дете само уз себе и за себе. Оне не ускраћују детету љубав других људи из страха да ће их више волети и слично. Оне чине сасвим супротно томе, развијају однос између детета и оца, детета и бабе и деде, али не само својих родитеља, већ и супругових. Оне се радују да њихово дете има што више људи који га воле и пружају детету љубав јер знају да од тога дечја срца расту и да тако дете, са што већим бројем топлих социјалних контаката постаје заправо боља особа. Ове мајке су довољно зреле као особе, да се не понашају посесивно.

5. Добре мајке чине све што треба да њихово дете буде независно и самостално. Оне имају стрпљења док дете увежбава нова понашања и што је много теже, оне имају храбост да детету дозволе да може све само. Да, за то је потребна храброст, јер кад дете може самостално, онда се мамина функција гаси, мама је мање потребна. Добре мајке су спремне на то. Оне знају да дете није њихово власништво. Оне своју родитељску функцију схватају као услугу коју с љубављу, добровољно пружају детету у једној фази свога живота. Оне знају да су ту да се детету нађу привремено, да му буду на услузи, да му дају крила и да кад период потребе за родитељском помоћи и подршком прође, оне имају задатак да им широм отворе врата и пожеле сваку срећу.

6. Добре мајке су строге, одлучне и доследне када је дисциплина у питану. Оне знају да су јасна правила дететова примарна потреба и не устежу се да буду ,,баба роге“ када је то за дететово добро.

7. Добре мајке знају да своју децу не спремају за бајке, већ за реалан живот, а то значи да навикавају децу на рад, на тешкоће, на непријатна социјална искуства са различитим личностима…Добре маме излажу децу свим непријатностима које су потребне да се дете оспособи за реалан живот изван топлог породичног гнезда.

8. Добре мајке су у стању да прихвате своје дете онакво какво оно јесте. Оне воле своје дете без обзира на његове интелектуалне способности, без обзира на физички изгледа, не стиде се дететовог стида… Оне воле баш онакво дете какво су родиле у свој својој несавршености.

9. Добре мајке су блиске са својом децом, оне их разумеју децу и знају како се њихова деца осећају.

10. Добре мајке добро брину о себи. Оне нису ничије жртве. Оне су одговорне особе које доносе одлуке, које управљају својим животима онолико колико им је то дато. Не кукају, не пребацују одговорност на друге, на мужеве, на државу… Ове жене су својој деци добар узор, оне су инспирација, оне су модел који деца гледају и у који се временом претварају.

Ако сте задовољне собом на ову тему, браво за вас!

Али и ако сте уочили неке своје грешке, не брините, не омаловажавајте себе и не презирите се као ,,недовољно добру“. Родитељство се учи, битно је да тежите овим, горе споменутим вредностима, битно је да сте отворени за учење и промену. Нико не зна све на почетку и нико још није био родитељ а да се о своје дете, које воли највише на свету, није огрешио!

Само нежно према себи!

Радујем се кад помажем!

Биљана Грбовић

Извор: Лични развој

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама