10 правила за успешне баке и деке

1 априла, 2020

Улога баке или деке је, за многе, најлепша у животу. Она, међутим, није лака.

Подсетимо се неких једноставних правила које треба следити како бисмо били успешни као баке или деке.

Бити родитељ је једна од најтежих улога у животу, али је, без сумње, многима и најлепша. Све док наша деца не добију децу. Онда се изненадимо: како је могуће бити испуњен још више љубављу, како је могуће волети толико колико сада волимо унуке!?

Међутим, улога баке и деке је, понекад, за неке, и тежа него улога родитеља. Ако ништа друго, поред тога што треба знати како са децом наше деце, та улога подразумева и да не нарушимо однос са својом децом. Треба поштовати њих као родитеље, док истовремено желимо да што више пружимо њиховој деци, нашим унуцима. Границе је лако прећи када смо у тој улози.

Постоје нека једноставна правила које би требало сви да следе, без обзира на све специфичности одређене ситуације и јединствености одређене породице. Већину ових правила многи знају, али мислимо да није лоше да се подсетимо и да размислимо да ли их се заиста придржавамо.

10 златних правила за успешне баке и деке

1. Не доводите у питање васпитне методе своје деце пред унуцима

Никад немојте доводити у питање васпитне методе своје деце пред њиховом децом. Ако се не слажете са њима, најбоље је о томе разговарати са њима насамо. Унуци немају никакве користи уколико посматрају сукоб нити им он може помоћи у напредовању. Уосталом, нико захваљујући сукобима не профитира.

2. Не подривајте ауторитет своје деце

Немојте подривати ауторитет своје деце тако што ћете кршити њихова правила када сте сами са унуцима. Ако су забранили видео игрице, телевизију итд. онда немојте то дозвољавати. Нећете успоставити хармоничне односе на овај начин.

3. Приповедајте им породичне приче

Причајте својим унуцима занимљиве приче из вашег и живота њихових родитеља кад су били мали. Показујте им фотографије. Суштина је да им обогатите живот, створите представу о породичној историји и да их упознате са забавним (не срамотним) причама о њиховим родитељима. Ово им дочарава људскост њихових родитеља, а и које дете не воли приче?

4. Исказивање љубави и поштовања

Пред унуцима, покажите љубав и поштовање према својој деци и њиховим партнерима. На тај начин, својим унуцима шаљете лепу поруку и постајете добар узор. Овиме им показујете колико је уствари битно исказивање љубави и поштовања.

5. Не купујте баш све што пожеле

Немојте превише удовољавати својим унуцима. Наравно, уколико имају средстава, баке и деке уживају у томе да купују својим унуцима, баш као што у томе уживају и унуци. Али, треба бити умерен. Искуства која делите са унуцима много су вреднија од материјалних ствари.

6. Будите део њихових живота

Будите упућени у њихове животе. Саслушајте их ако имају неке проблеме. Одвојите време да их саслушате и, у неким случајевима, прво покажите саосећање пре него што дате савет. И наравно, пре него што понудите савет, питајте да ли жале да их посаветујете или им је само потребно раме за плакање.

7. Нек се осећају пријатно у вашем дому

Ако не живите заједно, уредите свој дом тако да се они осећају пријатно и добродошли код вас. Већина деце воле да кад имају могућност да накратко оду од куће. На овај начин, и њиховим родитеља дајете мало слободног простора.

8. Дељење важних животних лекција (али не “поповање”)

Искористите своје велико искуство да их ненаметљиво научите животним лекцијама. У неком тренутку, у будућности, биће вам захвални због тога. С времена на време, радије ће саслушати вас него своје родитеље.

9. Играјте се са унуцима

Играјте се са њима. Научите их колико је важно играти се. Покажите им да чињеница да одрастају не значи да непрекидно морају бити озбиљни. Невероватно је колико велики број деце мисли да је ово истина.

10. Свакој унуци/сваком унуку припада део вашег срца

Потрудите се да немате миљенике. Наравно, са неким унуцима или унукама ћете се боље слагати, али то не значи да други немају своје квалитете. Битно је да им ставите до знања да свако од њих има посебно место у вашем срцу.

Извор: penzin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама