10 saveta logopeda: Kako da ubrzate razvoj govora vašeg mališana

19 juna, 2014

Kako da se obraćate detetu, koliko je bitan kontakt očima? Savete vam daje saradnica Škole roditeljstva Nada Lazić, logoped Tanja Lukovac.

1. Značajno pojednostavite način obraćanja detetu u vidu jednostavnih i jasnih naloga.

2. Uspostavite direktan kontakt očima sa detetom dok mu se obraćate.

3. Dodatno skrenite pažnju deteta uz pomoć usmerenog govora pri obraćanju (možete imati mikrofon-igračku), kako biste još više podstakli dete da se oglašava. Kada čuje svoj glas brže će steći tzv. slušnu povratnu spregu i doći će do bržeg dozrevanja govornih centara u moždanoj kori.

4. Govorite veselim tonom, a možete i pevušiti. Ostvarite pozitivan emotivni odnos i ne zaboravite da je temelj svake dobre stimulacije dečja zainteresovanost.

5. Pevajte detetu poznate pesme, i posle izvesnog broja ponavljanja pesmice, na kraju preskočitie poslednju reč ili frazu i sačekajte. Dete će najverovatnije predvideti kraj i izgovoriti traženu reč ili frazu. Kada igrate neku igru u kojoj koristite iste reči, naglašavajte poslednju reč, tako da dete zna da je ona važna, na primer: „Eci, peci, PEC”, ili „Priprema, pozor, SAD!” ili „Tri, četiri, SAD!”. Posle nekog perioda, ponovite igru i onda izostavite poslednju reč, kako bi dete moglo da dovrši izgovaranje.

6. Poželjno je da govor upućen detetu bude propraćen vizuelnom podrškom – pokretom, pokazivanjem slike ili predmeta. U početku koristite pokret – gestove, da podržite to što govorite (pokažete rukom na određeni predmet koji imenujete u toku igre). Deci sa jezičkom nezrelošću, još je potrebniji vizuelni uz verbalni podstrek. To obilato koristite u smislu integracije vizuelnih, auditivnih i kinestetičkih stimulusa.

7. Kada pokazujete neku sliku, npr. životinje, propratite načinom na koji se životinje oglašavaju: „mau!“, „av, av!“ ili „brrrm, brrrm!“ ukoliko pokazujete sliku automobila.

8. Češće ponavljajte iste slike, pokazujući te predmete u 3D koji su na slikama i potkrepite istim načinom izgovaranja, kako bi se dete naviklo na ovu rutinu, a zatim izostavite reč i vidite da li će je dete ponoviti uz prezentovanje date slike.

9. Kako bi se znanje prenelo i na ostale životne situacije (generalizovalo) iskoristite svaku priliku da imenujete stvari koje dete koristi, a ima veze sa prethodno prezentovanim slikama (imenica, glagola, prideva, predloga…). Čestim ponavljanjem reči ili fraza „ugradićete” ih u dnevnu rutinu sve dok dete ne počne da shvata ono što ponavlja i tome dâ značenje.

10. Ukoliko dete koristi više pojedinačnih reči, pokušajte da ih obogatite tako što ćete više koristiti prideve: „velika lopta“, „žuta kocka“, „prljave ruke“. Takođe, možete postavljanjem pitanja dodati glagole: „Šta radi bata, seka?“ Na taj način nastaju prve prave rečenice: „Pije mleko“, „Jede keks“…

Tanja Lukovac, logoped, saradnik “Škole roditeljstva Nada Lazić“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "10 saveta logopeda: Kako da ubrzate razvoj govora vašeg mališana

  1. Natasa kaže:

    Sve je vise dece sa govornim poremecajima. Sta je uzrok??????????
    Logopeda po skolama je sve manje…

    1. Jasmina kaže:

      Mislim da se roditelji sve manje zaista sa punom paznjom bave decom… Prvo radimo mnogo vise nego sto su nasi roditelji radili,mnogo smo manje kod kuce. Pa smo onda preumorni od obaveza koje nas tek kod kuce sacekaju. Mnogo puta sam uhvatila sebe da nesvesno ne progovaram vec se samo smeskam detetu i naravno da ga tako ne stimulisem da progovori. Sad se trudim da to u sebi osvestim i da sto vise pricam,ali ko zna koliko sam dana nesvesno podbacila… :/

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama