10 савета за одгајање срећне деце

 
Шала помаже
Развеселите се! Економска и социјална истраживања кажу да живот са шалом деци обезбеђује друштвени успех. Родитељи који збијају шале и глуме, обезбеђују деци способност да размишљају на креативан начин, да знају да склапају пријатељства и побеђују стрес. Слободно изигравајте кловна – ваша деца ће вам касније бити захвална.
Будите позитивни
Неће вас изненадити да чујете да они родитељи који изражавају негативна осећања према својој деци и који су груби према њима, имају агресивне малишане. Ово је веома лоша вест с обзиром да се агресивност петогодишњака доводи у везу касније у животу, чак и према партнеру. Зато, ако се нађете у зачарном кругу љутње родитеља, љуте бебе, нервознијег родитеља и сл.покушајте да га разбијете. То ће вам олакшати живот касније.
Дозволите детету да се заузме за себе
Тинејџери који аргументовано одговарају својим родитељима могу да их доведу до лудила, али њихова способност проналажења тих аргумената им осигурава и бољи отпор притиску другара у школи. Боље речено, аутономија код куће подстиче аутономију међу пријатељима.
Ово наравно не значи да треба да имате тежак однос са вашим тинејџером. Сигурна и јака веза са родитељима је основ свега. Тинејџери треба да вежбају како да се заложе за себе али им је потребна и подршка родитеља.
 Не очекујте савршенство
Нико није савршен, немојте од себе очекивати немогуће. Како показују истраживања, нови родитељи који верују да друштво од њих очекује савршенство су много више под стресом и мање сигурни у себе и своје родитељске способности. Потрудите се да игноришете нетражене савете и коментаре околине и открићете да сте опуштенији.
Негујте свој брак
Немојте дозволити да ваш брачни однос буде запостављен због доласка бебе. Истраживања су показала да родитељи са проблемима у браку када беба има до 9 месеци изазивају проблеме у спавању код детета када оно има 18 месеци. У породицама са брачним проблемима је свакако присутан стрес који утиче на дете и изазива проблеме у спавању.
 Водите рачуна о свом менталном здрављу
Ако сумњате да можете бити депресивни, потражите помоћ стручњака. Због вашег и здравља вашег детета. Истраживања показују да мајке које пате од депресије имају проблема у родитељству и не реагују на дечији плач. Оне такође доприносе повећању стреса код детета. Добра вест је да стручњаци тврде да се позитивно родитељство може научити и могу га савладати и родитељи који имају личних проблема као што је депресија.
Маме, будите добре према синовимаDomai_zadaci_1
Истраживања показују да добар однос са мајком спречава проблематично понашање дечака, чак више него код девојчица. Објављени резултати подвлаче важност доброг односа са родитељима у ком дете осећа да код маме и тате има сигурну базу. Добар однос са мајком пре 14. године има утицај и на бољи љубавни живот касније у животу. Однос са родитељима има важан утицај на успешност односа са људима у животу. Родитељи су главни узор. Деца која не осећају блискост са својим родитељима тешко да могу да буду узор позитивних страна тог односа када одрасту.
Упознајте своју децу
Свако мисли да зна најбољи начин за подизање детета. Али истина је да не постоји стил родитељства који одговара сваком детету. Доказано је да деца чији родитељи прилагођавају стил родитељства њиховој личности дупло мање пате од анксиозности и депресије од њихових другара са веома строгим родитељима. Деци, посебно оној која имају проблема са изражавањем емоција, су потребни помоћ и подршка родитеља. Исто тако, родитељи могу, нежелећи то, да нашкоде свом детету тзв.хеликоптер родитељством. Ослушкујте потребе детета и оставите му довољно простора да самостално учи и одраста.
Пустите децу нека иду
Када деца напусте дом, истраживања показују да је најбоље пустити их. Бруцоши са родитељима који се стално мешају и надгледају их (у „хеликоптер“ стилу) имају више шансе да постану анксиозна и мање отворена за нова искуства него њихови вршњаци који имају опуштеније родитеље. То не значи да своје „младунче“ треба да шутнете из куће чим напуни 18 година, али ако ухватите себе да се мешате у дететове студије и расправљате са професорима његове оцене, можда је време да се повучете.
Негијте само-саосећање
Избегавајте осећање кривице! Само-осећање је веома важна животна особина која помаже људима да остану резилијентни када се нађу пред изазовима. Само-осећање значи да можете да остане сабрани, управљате мислима и емоцијама тако да вас оне не понесу и без њиховог потискивања, да поседујете хуманост, емпатију, да сте пажљиви према себи али и да знате да препознате сопствену патњу уз посвећеност решавања проблема. Ова особина је корисна када наиђу тешкоће у родитељству и прави начин да будете прави пример вашем детету.
 
Извор: najboljamamanasvetu.com