10 савета за подстицање говорно-језичког развоја код деце од 1. до 5. године

Први пут чути дете како говори врло је важан тренутак за родитеље – посебно оног тренутка када први пут кажу „мама“ или „тата“! Чини се да се то већини деце догађа без напора. Ипак, то није увек случај. Некој деци треба мало више времена да „науче“ говорно- језичке вештине. Без обзира да ли је ваше дете раније или касније проговорило, ових 10 савета помоћи ће вам да подржите дететове језичке вештине код куће.

Foto: Canva

Гледамо играчку и инстинктивно знамо како да је користимо. Зар не? Али игра је „забавна активност“, тако да се ваша игра може разликовати од моје. Можда бисте волели да возите аутомобиле по путу на тепиху а ја више волим да аутомобили лете или да их распоредим по бојама или у ред. Ако имате дете које не користи речи (или их користи веома мало), дозволите му да усмери пажњу на одређену играчку. Покушајте и потрошите 5-10 мин имитирајући оно што оно ради. Поређајте аутомобиле, испуштајте исте звуке. Погледајте њихову реакцију, пустите их да они буду вође.

Вештине које овде градимо су:
• Заједничка пажња
• Разумевање узрока / последице
• Емпатија и везивање
• Самопоуздање
• И постављамо темељ који можемо користити да изградимо њихов говор.

Једна важна ствар пре него што почнем да набрајам! Некој деци придржавање ових савета неће бити довољно. Ако сте забринути због тога што ваше дете не развија говор, тражите савет од стручног лица педијатра, психолога, логопеда. Међутим, чекање може бити дуго. Док чекате – ево неколико ствари које можете испробати.

1. Спусти се на под и играј се. Можда ово звучи врло очигледно, али сви смо толико заузети – колико често заправо све остало остављате по страни и само се играте са дететом? Покушајте да пронађете неколико минута сваког дана када то можете.

2. Имитирајте ваше дете. Пратите смернице свог детета. То као одраслој особи може бити тешко. Придружите се детету у игри са оним што је изабрало. Често може бити врло тешко да пратите ваше дете јер можда ви имате идеју за игру која делује узбудљивије, али оно ц́е се много боље ангажовати на нечему што је само одабрало. Ако имате дете које се бави опасним или деструктивним понашањем, немојте га имитирати!

3. Коментаришите шта ради. Као одрасли људи обично постављамо деци пуно питања, посебно ако их покушавамо охрабрити да разговарају са нама. Уместо тога, покушајте да коментаришете шта раде. Нека ваши коментари буду кратки. Ако ваше дете још увек не говори или користи само једну реч, задржите коментаре на 1 до 3 речи. На пример. „Ауто … бррм бррм…. Возиш ауто … О не! … Судар! “

4. Додај ономе што кажу. Ако ваше дете има одређене речи, одлично! Поновите то да чују и додајте реч или две. На пример. ако ваше дете каже „меда“, можете рец́и „Да, меда спава“ или “јабука” ви можете рећи “Желиш јабуку?”.

5. Користите симболичне звукове. Под тим мислим на звукове аутомобила, звукове животиња итд. Детету је то често лакше да изговори него да каже речи. Испуштајте пуно звукова док се ваше дете игра. На пример. ако се бавите кувањем, нека се ватра чује „ШШШШ“ или шпорет „динг“.

6. Певајте. Песме могу бити одличан начин учења првих речи. Не брините како звучи ваш глас, ваше дете не води рачуна о томе! Можете заједно правити риме за радњу или певати дечије песме. Кад добро познају риму, зауставите се на важној тачки и направите паузу, погледајте дете у очи и чекајте да ли ће ваше дете наставити и изговорити реч која недостаје. Песмице су нешто што деци највише прија.

7. Фокусирајте се на комуникацију, а не на говор. Толико је комуникације око нас, а не само говора. Невербална комуникација и употреба геста је јако важна код појаве првих речи. Што је ваше дете способније да успешно невербално комуницира, то ће више желети да покуша. Тумачите њихов говор тела и употребљавајте знакове и гест заједно са вашим речима.

8. Гледајте књиге заједно. За почетак, ваше дете можда неће имати пажњу да вас слуша док читате причу. То је у реду – само погледајте књигу заједно. За почетак покушајте са звучним књигама и онима које се подижу тако да дете буде активно и укључено.

9. Разговарајте о томе шта радите заједно. Не требају вам одређене играчке или активности да бисте радили на језичким вештинама. Само говорите о томе шта радите. Рутинске активности попут спавања и оброка су сјајне јер се често догађају, тако да ваше дете изнова чује исте речи.

10. Не бојте се тишине. Оставите пуно пауза у случају да ваше дете жели да разговара. Ако имате дете које не разговара, можете се осец́ати као да водите једнострани разговор и престајете да очекујете одговор. Наставите да паузирате и тражите одговор од њих, чак и ако га немате. Тада их учите вештинама комуникације.

Срећно!

Јелена Кудрић
дипл.дефектолог логопед, реедукатор психомоторике

Извор: Korak po korak 2