11 stvari koje dete mora da nauči da bi bilo srećna odrasla osoba

jul 30, 2019

Dečji mozak je poput sunđera – upija bez poteškoća bilo koje nove veštine i znanja. Na primer, beskrajno je lakše dete naučiti novi jezik nego odrasli. Pored toga, detinjstvo izgrađuje naše samopouzdanje i mnoge osnovne veštine koje će nam trebati kao odraslima. Zato smo danas sastavili spisak veština koje je dobro da dete nauči dok je malo. Biće mu od velike koristi kada bude odrastao. Pogledajte ih u našoj galeriji i recite nam šta želite da dodate.

Učenje stranih jezika

Jedno istraživanje pokazuje da se deca koja uče drugi jezik brže prilagođavaju promenama, imaju bolje pamćenje i bolje razumevanje jezika u celini. Pored toga, kanadski naučnici su dokazali da poznavanje dva jezika smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti. Sa najmanje jednim stranim jezikom, dete, odrasla osoba, imaće više profesionalnih mogućnosti i lakše putovati.

Plivanje

Sport nas generalno čini zdravijima i srećnijima, ali odabrali smo plivanje jer to može spasiti život vašeg deteta u krizi i, istovremeno, ojačati njegove udove i pomoći mu da razvije bolju koordinaciju. Prema istraživanju američkog Nacionalnog centra za biotehnologiju, plivanje usporava starenje mozga.

Sviranje instrumenta

Sviranje instrumenta razvija sluh i smanjuje starenje mozga, jer dok sviramo aktiviramo nekoliko delova ovog organa. Osim toga, sviranje instrumenta je definitivno impresivno.

Ples

Ples razvija kreativnost, socijalne veštine, motoričke sposobnosti i podiže detetovo samopoštovanje, postajući sve samopouzdaniji u svoje telo i otvoreniji prema svetu. Pored toga, može da blista sa plesom pred svojim školskim kolegama i kao odrasla osoba.

Higijena i čistoća

Higijena i čistoća izuzetno su važni ne samo zato što nas štite od bolesti, već i zato što razvijaju logiku i čine mentalne procese strukturiranijim i organizovanijim.

Kako reciklirati

Neke škole u ​​Španiji ohrabruju nastavnike da podučavaju decu kako da recikliraju, jer recikliranjem smanjujemo štetne efekte na Zemlji i nadamo se da će ostaviti bolji svet našoj deci.

Kretanje

U današnje vreme putovanja širom sveta postaju pristupačnija, pa je neophodno da dete bude u mogućnosti da se kreće, uprkos činjenici da njegov telefon ima GPS. Prema naučnicima, imamo interni navigacioni sistem, koji je mreža neurona koja pomaže mozgu da pamti i izmisli rute, što poboljšava donošenje odluka u celini.

Kuvanje

Kuvajte češće sa detetom da bi moglo razviti pravilan odnos prema hrani. Na taj način će shvatiti šta je u hrani, obožavaće domaću hranu i retko će jesti štetnu i brzu hranu. Sledeći recepte poboljšaće njegovu sposobnost da sledi uputstva. I nema spora da danas svi moraju biti spremni da prežive sami i jedna od osnovnih veština je da ume da kuva.

Kako se koristi novac

Mnogi odrasli ljudi su stalno u dugovima jer nemaju finansijski osećaj koji bi mogli steći kad su mali. Nije dovoljno naučiti dete da je dobro da štedi, već biste mu trebali objasniti i kako mudro trošiti.

Kao izraziti osećanja

Nema načina da budemo stalno srećni, zato je važno znati kako izraziti negativne emocije, a ne da ih akumuliramo u sebi. Dete mora znati prepoznati različita osećanja, naučiti ih prihvatiti i razgovarati o njima. Emocionalna inteligencija pomoći će detetu da bude empatičnija, olakšaće donošenje odluka i omogućiće mu da pravilno reaguje u složenim društvenim situacijama.

Kako se opustiti

U školi zahtevaju da dete ima besprekorne ocene, nauči  kako da ispunjava zadatke, piše domaće zadatke, obrađuje nove informacije i  kako živeti sa drugim ljudima, ali visoki zahtevi i očekivanja mogu dete opteretiti. Tako je lepo znati kako se opustiti i kako se zabaviti samo da mu nikada ne bude dosadno. Socijalni eksperimenti pokazuju da današnja deca ne znaju kako da se zabave bez pomoći računara ili televizora. Kada ih ubace u zaključanu sobu u kojoj mogu raditi bilo šta osim da gledaju televiziju ili koriste računar ili telefon, oni stvarno ne znaju šta da rade i uznemire se. Ali tada  da bi pobedili dosadu treba da nauče da se igraju, pa makar i sa običnom kartonskom kutijom. Naravno, u zavisnosti od uzrasta geteta. Ako je dete starije, tada može da razvija maštu.

Pogledajte ih u našoj galeriji i recite nam šta želite da dodate.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama