Sigurno i nesigurno dete – po čemu se prepoznaju i koja je uloga roditelja

4 januara, 2020

U pomaganju detetu da ostvari svoj potencijal uloga roditelja je da budu svesni različitih faktora koji utiču na detetov razvoj i da svojim ponašanjem pojačavaju, odnosno smanjuju taj uticaj.

Sigurnost u odnosima jedan je od izazova u razvoju deteta koje ono uz vašu pomoć treba uspešno da savlada. Mnoga istraživanja pokazala su da su deca koja su sigurna u sebe i u druge gotovo u svemu uspešnija od nesigurne dece. Postoje neke opšte karakteristike po kojima se sigurno dete može razlikovati od nesigurnog deteta.

Dete sigurno u odnosima

Dete sigurno u sebe već u najranijem uzrastu nije vezano samo uz roditelje (majku pre svega), a ako ste bili odsutni neko vreme ono će pri ponovnom susretu biti vrlo pozitivno. Ako je uznemireno brzo će ga utešiti vaša prisutnost. U uzrastu od dve godine ova deca duže zadržavaju pažnju tokom igre, samouverenija su u rješavanju zadataka i često spremna pozvati roditelja u pomoć prilikom rešavanja problema. Predškolska deca fleksibilnija su u pristupu životu, snalažljivija, brže i lakše uspostavljaju odnos s nepoznatim odraslim osobama. Deca sigurna u sebe pokazuju više saosećanja prema drugoj deci i odraslima. S pet ili šest godina prijateljski su raspoložena prema vršnjacima i popularna u svom društvu.
Deca koja su sigurna u sebe i u druge uspešnija su od nesigurne dece.

Nesigurno dete

Nesigurno dete jako je uznemireno kad je odvojeno od majke i teško ga je utešiti kad se majka vrati i može biti čak ljutito tako da odbija bilo kakvu utehu. Ozbiljno nesigurno dete je plašljivo i zbunjeno i ne želi bliskost ni s kim, ne uspostavlja kontakt pogledom i ne pokazuje osećanja. U predškolskoj dobi ova deca su manje društvena, agresivnija su i imaju češće ispade. U školi pažnju privlače nestašlucima i lošim ponašanjem. Manje su saosećajna i sklona su da se smeju tuđim nezgodama.

Uloga roditelja

Roditelji su ti koji svojim ponašanjem omogućavaju da dete prihvati samo sebe i stekne samouverenost u odnosima s drugima. Roditelji koji imaju sigurno dete prilagođavaju svoje ponašanje detetovom i slede njegov ritam, emocionalno su otvoreniji ne samo prema svom detetu nego i prema drugoj deci, često se smeju, češće se služe svojim glasom i to na više izražajnih načina, pružaju puno pažnje svojoj deci i često ih dodiruju i grle.

Razvoj vašeg deteta, dr Miriam Stopard

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama