10 vežbi koje možete raditi s decom

8 jula, 2022

Mlađe generacije su, danas, sklone tome da više vremena provode u zatvorenom prostoru, igrajući igrice ili se dopisujući, nego u pravoj igri sa svojim drugarima. S druge strane, roditelji imaju sve manje vremena da posvete deci, ali i sebi. Pritisnuti kućnim i poslovnim obavezama, preteško je da uklope i brigu o sebi i kvalitetno vreme s decom.

Mi imamo predlog za vas. Umesto u teretani, poneki trening uradite s decom! Dobijate toliko toga – zajedničko vreme, sport i kretanje koje deci danas toliko nedostaje i trening za sebe.

Zagrevanje – istezanje je najbolji način da počnete

Sedite na pod s detetom i uradite vežbe istezanja nogu i ruku. Ili to možete uraditi stojeći. Jedan jednostavan način bi bio da stojite sa skupljenim nogama i pokušate da dodirnete prste stopala bez savijanja kolena. Ovaj vid istezanja opušta mišiće donjih leđa, a deci nije teško da to urade. Generalno, Jutjub je pun videa u kojima treneri pokazuju vežbe istezanja, a većinu njih možete raditi s decom.

Skakanje (Jumping Jack)

Džamping džek je vežba u kojoj istovremeno skačete i širite i skupljate noge, podižući i spuštajući ruke (kao na slici). To je odličan način da vi i deca ostanete fizički aktivni i da se brzo potrošite i umorite. Takođe, ovo je vežba koja će brzo podići puls i super je za održavanje forme.

Trbušnjaci

Jednostavna vežba koju deca mogu da rade. Lezite na zemlju savijenih kolena, sa rukama iza ušiju. Pokušajte da pridižete i spuštate gornji deo tela, isključivo snagom stomaka. Postaje zabavnije ako se u serijama smenjujete s detetom – dok dete radi svoju seriju, vi mu držite noge i obrnuto.

Trbušnjaci (druga verzija)

Druga vrsta trbušnjaka gde umesto podizanja i spuštanja gornjeg dela tela, pruženih ruku i nogu savijenih u kolenima, savijate se levo desno, kao da pokušavate da dohvatite jedno pa drugo stopalo. Odlično za bočne trbušnjake!

Sklekovi (sa svijenim kolenima ili pruženih nogu)

Iliti ženski ili muški. Ova vežba jeste veliki izazov za većinu ljudi. Lakša verzija koju često zovu i ženski sklekovi je ona u kojoj se ne oslanjate na dlanove i prste stopala, već na dlanove i kolena. Možda je to ona verzija od koje treba da krenete.

A kad se izvešte i postanu dobri u sklekovima na kolenima, nauče da drže ravnotežu, ohrabrite ih da pokušaju s “muškom” verzijom sklekova. Pet u seriji je sasvim dovoljno.

Čučnjevi

Svi znaju kako se rade čučnjevi. Najlakši način je da noge postavite u širini ramena, ruke pravo ispred sebe u visini ramena i spuštate se kao da ćete sesti na zamišljenu stolicu. Kad se spuštate i podižete, položaj ruku ostaje isti, a u položaju zamišljenog sedenja ostajete dve-tri sekunde, pa se lagano podižete.

Trčanje i šetnja

Trčanje je jednostavna aktivnost i nešto što svako zdravo dete može, a većina i voli. Ako imate tu sreću da živite u kući s velikim dvorištem, onda verovatno imate i prostora za trčanje. Ako ne, potražite obližnji park. Ako vas trčanje umara, možete praktikovati i brzi hod i uvek kad vama ili detetu zatreba pauza, zaustavite se.

Izdržaj

Jedna od težih vežbi, ali odlična za više grupa mišića. Okrenite se potrbuške, podignite se na laktove i prste stopala i izdržite u tom položaju, za početak 15 sekundi. Kako vežbanjem budete postajali jači, produžavajte vreme trajanja izdržaja.

Crveno – zeleno

Crveno – zeleno je zabavna igra koju smo kao deca igrali u školama.

Stanite s decom na početnu poziciju i svaki put kad kažete zeleno, kreće trčanje ka zadatom cilju. Kad kažete crveno treba istog trenutka da se zaustavite, svi. Zabavno je jer pored fizičke aktivnosti, morate da budete i mentalno fokusirani.

Za iskusne vežbače – sklekovi i izdržaj sa detetom na leđima

Ako vam sve ovo navedeno nije dovoljan izazov, pokušajte da, sa detetom na leđima, odradite neku seriju sklekova ili izdržaj. I iskusnijim vežbačima će ovaj zadatak biti izazovan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama