10 zabavnih igara za učenje tablice množenja

2 maja, 2019

 

Predstavljamo vam nekoliko odličnih ideja za zabavno učenje tablice množenja.

1. Poklopčići od flaša

Na gornjoj strani poklopca nalaze se činioci, a sa dolje strane proizvod. Učenici se mogu igrati u grupama, samostalno, sakupljati bodove, propitivati međusobno…

2. Rat množenja

Potreban je samo špil karata. Svako dete izvlači po dve karte i onaj ko ima najveći proizvod kupi sve karte i pobeđuje. Ako ima manji broj dece, onda se igra u više deljenja…

3. Kockice za jamb

Svaki đak baca kockice i onaj s najvećim proizvodom osvaja poen. Ikra se do dogovorenog broja poena, najbolje u grupama.

4. Domine

Ova igra je više za vežbu množenja jer prevazilazi samu tablicu množenja.

Dete izvlači dve domine i ređa ih kao na slici:

Igra dalje ide onako kako odredite. Da li že se brojevi na svakoj domini sabirati pa množiti (4+2)*(1+6) ili će se množiti po principu 42*16 ili ćete osmisliti nešto treće, odluka je vaša…

5. Izazov leđa o leđa

Izaberete dete koje će biti „izazivač”. Ono izlazi na tablu i bira još dvoje. Dvoje odabranih pišu po jedan broj na tabli, okrenuti jedno drugom leđima, tako da ne mogu da vide šta je ovaj drugi napisao. Izazivač izgovara proizvod ta dva broja i onaj ko prvi pogodi koji broj je drugi učenik napisao, ostaje ispred table i čeka drugog đaka kojeg takođe izazivač bira. Nakon tri pobede, postaje se izazivač.

6. Cvet množenja

Opet malo komplikovaniji zadatak.

Nacrtati jedan centralni broj i oko njega brojeve od 1 do koliko već odlučite. Onda u trećem krugu pisati proizvod centralnog broj i broja sa manje latice…

7. Kutija za jaja

Uzmete kutiju za jaja i na dnu svakog mesta za jaje napišete po jedan broj od 1 do 10. Na ovoj fotografiji je 12, ali takvih kutija kod nas nema.

Dete ubaci unutra dva klikera, zatvori kutiju i protrese. Kad otvori kutiju treba da pomnoži dva broja na kojima su se klikeri zadržali.

8. Kule od čaša

Ovde su vam potrebne samo plastične flaše i markeri. Sa spoljne strane napišete zadatak (dva broja koje treba pomnožiti), a na dnu untrašnje strane čaše, proizvod. Deca redom odgovaraju na pitanja i svako ko da tačan odgovor dobija čašu i gradi kulu. Pobednik je onaj ko prvi izgradi.

9. Papir, kamen, makaze

Ova igra se igra u paru. Dvoje dece igraju je po principu papir kamen makaze, ali je zadatak da izbace određeni broj prstiju (od 0 do 5). Ko prvi pomnoži ta dva broja, pobeđuje.

10. Nalepnica sa imenom

Svakom detetu učitelj daje nalepnicu na kojem stoje dva broja za množenje, kao na slici.

Tog dana, deca ne nose svoja imena nego se zovu po broju. Pa tako, kad neko treba da im se obrati, umesto Marko, Tamara, Ema, reći će 24, 42, 30. Nekom se možda neće dopasti da decu zove po brojevima, ali imajte na umu da je ovo samo igra čiji je cilj da decu nauči množenju i da se dobro zabave.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama