10 забавних игара за учење таблице множења

2 маја, 2019

 

Представљамо вам неколико одличних идеја за забавно учење таблице множења.

1. Поклопчићи од флаша

На горњој страни поклопца налазе се чиниоци, а са доље стране производ. Ученици се могу играти у групама, самостално, сакупљати бодове, пропитивати међусобно…

2. Рат множења

Потребан је само шпил карата. Свако дете извлачи по две карте и онај ко има највећи производ купи све карте и побеђује. Ако има мањи број деце, онда се игра у више дељења…

3. Коцкице за јамб

Сваки ђак баца коцкице и онај с највећим производом осваја поен. Икра се до договореног броја поена, најбоље у групама.

4. Домине

Ова игра је више за вежбу множења јер превазилази саму таблицу множења.

Дете извлачи две домине и ређа их као на слици:

Игра даље иде онако како одредите. Да ли же се бројеви на свакој домини сабирати па множити (4+2)*(1+6) или ће се множити по принципу 42*16 или ћете осмислити нешто треће, одлука је ваша…

5. Изазов леђа о леђа

Изаберете дете које ће бити „изазивач”. Оно излази на таблу и бира још двоје. Двоје одабраних пишу по један број на табли, окренути једно другом леђима, тако да не могу да виде шта је овај други написао. Изазивач изговара производ та два броја и онај ко први погоди који број је други ученик написао, остаје испред табле и чека другог ђака којег такође изазивач бира. Након три победе, постаје се изазивач.

6. Цвет множења

Опет мало компликованији задатак.

Нацртати један централни број и око њега бројеве од 1 до колико већ одлучите. Онда у трећем кругу писати производ централног број и броја са мање латице…

7. Кутија за јаја

Узмете кутију за јаја и на дну сваког места за јаје напишете по један број од 1 до 10. На овој фотографији је 12, али таквих кутија код нас нема.

Дете убаци унутра два кликера, затвори кутију и протресе. Кад отвори кутију треба да помножи два броја на којима су се кликери задржали.

8. Куле од чаша

Овде су вам потребне само пластичне флаше и маркери. Са спољне стране напишете задатак (два броја које треба помножити), а на дну унтрашње стране чаше, производ. Деца редом одговарају на питања и свако ко да тачан одговор добија чашу и гради кулу. Победник је онај ко први изгради.

9. Папир, камен, маказе

Ова игра се игра у пару. Двоје деце играју је по принципу папир камен маказе, али је задатак да избаце одређени број прстију (од 0 до 5). Ко први помножи та два броја, побеђује.

10. Налепница са именом

Сваком детету учитељ даје налепницу на којем стоје два броја за множење, као на слици.

Тог дана, деца не носе своја имена него се зову по броју. Па тако, кад неко треба да им се обрати, уместо Марко, Тамара, Ема, рећи ће 24, 42, 30. Неком се можда неће допасти да децу зове по бројевима, али имајте на уму да је ово само игра чији је циљ да децу научи множењу и да се добро забаве.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама