10 životnih lekcija Alberta Ajnštajna!

21 marta, 2016

Tajna Ajnštajnovog uspeha: 10 životnih lekcija koje je naučio!

Svaki čovek koji može sigurno da vozi dok ljubi lepu devojku, jednostavno ne poklanja poljupcu pažnju koju zaslužuje, rekao je čuveni nobelovac

albert-ajnstajn
Alberta Ajnštajna već dugo smatramo genijem. Bio je teorijski fizičar, filozof, pisac i jedan od najuticajnijih naučnika ikada. Ajnštajn je dao ogroman doprinos naučnom svetu, uključujući teoriju relativiteta, osnivanje relativističke kozmologije, predviđanje skretanja svetlosti usled gravitacije, kvantnu teoriju atomskih čestica u pokretu, koncept energije nulte tačke…

Nobelovu nagradu dobio je 1921. godine, za doprinos teorijskoj fizici i otkriće zakona fotoelektričnog efekta. Objavio je preko 300 naučnih i više od 150 nenaučnih radova. Ajnštajn se smatra ocem moderne fizike i jednim od najuspešnijih naučnika.
Pred vama je njegovih 10 životnih lekcija:

1. Pratite svoju radoznalost“Ja nisam nešto posebno talentovan. Samo sam strastveno znatiželjan.”

Šta zadirkuje vašu radoznalost? Šta vas najviše zanima? Praćenje znatiželje je tajna vašeg uspeha.

2. Istrajnost je neprocenjiva

“Nisam ja naročito pametan; ja samo duže rešavam problem.”
Da li ste spremni da istrajete sve dok ne stignete do odredišta? Kažu da se sva vrednost poštanske marke sastoji u njenoj sposobnosti da se drži za pismo sve dok ne stigne. Budite poput poštanske marke, završite trku koju ste počeli!

3. Fokusirajte se na sadašnjost

“Svaki čovek koji može sigurno da vozi dok ljubi lepu devojku, jednostavno ne poklanja poljupcu pažnju koju zaslužuje.”Stara poslovica kaže da ne možemo da jašemo dva konja u isto vreme. Ja bih rekao, možemo da uradimo bilo šta, ali ne i sve. Naučite da budete prisutni i predajte se onome na čemu trenutno radite. Fokusirana energija je moć. Tu leži razlika između uspeha i neuspeha.”

4. Mašta je moćna

“Mašta je sve. Ona je pregled svega zanimljivog što dolazi. Mašta je važnija od znanja.”
Da li koristite svakodnevno svoju maštu? Ajnštajn je izjavio da je mašta važnija od znanja! Vaša mašta unapred određuje vašu budućnost. Takođe je izjavio: “Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta”. Ne dopustite da vam nešto tako moćno poput mašte leži uspavano.

5. Grešite

“Osoba koja nikada nije napravila grešku nije nikada pokušala nešto novo.”Nikada se ne bojte da ćete napraviti grešku. Greška nije neuspeh. Ona može da vas učini boljim, pametnijim i bržim, ako ih pravilno iskoristite. Otkrijte moć grešaka. Želite da uspete? Utrostručite broj grešaka koje pravite.

6. Živite u trenutku

“Nikada ne razmišljam o budućnosti. Ona dolazi dovoljno brzo.”

Jedini način da učinite nešto od svoje budućnosti jeste da budete što je moguće prisutniji u sadašnjosti. Ne možete “sada” da promenite juče ili sutra, pa je od ogromne važnosti da ono što možete, uradite sada. To je jedino vreme koje je bitno, jedino koje je potrebno.

7. Stvarajte vrednost

“Ne trudite se da postanete uspešni, već da budete od koristi.”Ne gubite vreme pokušavajući da budetei uspešni, umesto toga se trudite da stvorite vrednost. Ako budete vredni, privući ćete uspeh. Otkrijte talente koje posedujete i naučite kako da ih ponudite na način koji najviše odgovara drugima. Težite tome da budete vredni drugima i uspeh će da zakuca na vaša vrata.

8. Ne očekujte različite rezultate

“Ludost: raditi istu stvar iznova i iznova očekujući različite rezultate.”
Drugim rečima, ne možete da nastavite istu vrstu treninga ako želite da izgledate drugačije. Za promenu života, moraćete da se promenite do te mere da promenite načine na koje razmišljate.

9. Znanje dolazi s iskustvom

“Informacija nije znanje. Jedini izvor znanja je iskustvo.”Znanje proizlazi iz iskustva. Možete da razgovarate i da razmišljate o zadatku koji je pred vama, ali razgovor će da vam da samo filozofsko razumevanje o njemu. Uprljajte ruke i steknite iskustvo! Ne trošite vreme sakrivajući se iza špekulativnih informacija, idite tamo i učinite to što je potrebno. Tako se stiče neprocenjivo znanje.

10. Naučite pravila igre i onda zaigrajte najbolje što možete

“Potrebno je naučiti pravila igre. A onda zaigrajte bolje od bilo koga drugog.”
Jednostavno je. Postoje dve stvari koje morate da učinite. Prva stvar koju morate da uradite je da naučite pravila igre koju igrate. Ne zvuči uzbudljivo, ali je od vitalnog značaja. Drugo, morate da se posvetite tako jako da neće biti nikoga ko tu igru ​​igra bolje od vas. Ako možete da uradite ove dve stvari – uspeh je vaš!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama