100 ДАНА ВЛАДЕ: Министар Шарчевић о циљевима у просвети

Министар просвете, науке и технолошког развоја нагласио је да су остварена три велика циља и најавио нове законе пред посланицима до краја месеца

ДОНОШЕЊЕ закона који представљају оквир за реформу просвете, увођење дуалног образовања и обавезне наставе информатике главни су остварени резултати Министарства просвете, науке и технологије у првих 100 дана оцењује министар Младен Шарчевић, додајући да три велика циља са собом повлаче и низ мањих и средњих програма који се једнако успешно реализују.
-Улазимо у скупштину поново крајем месеца са четири закона и од нове године са још три, тако да ћемо комплетно завршити законодавни оквир за остварење реформи – напомиње министар Младен Шарчевић.
-Завршен је национални план за курикулум, односно национални план и програм реформисан за све нивое образовања и врло брзо ћемо показати јавности како изгледа реформисан први разред основне школе. Делимично је реформисан пети разред, радићемо и на реформи гимназија.
Министар Шарчевић напомиње да је завршена и државна матура, да је за дуално образовање показано много више интересовања него што је то јавност сматрала да ће бити, као и да Закон о дуалном образовању улази у процедуру до краја месеца. Учење програмирања од 11. године, наводи министар просвете, сврстава Србију међу малобројне европске земље са том праксом.
Одговарајући на питање о платама просветних радника, министар је навео да ће у вези са тим говорити премијерка Ана Брнабић, као и да је синдикатима већ речено да су у овој расподели у тзв. ”горњем врху”
Извор: Новости