11 разлога због којих су азијска деца најздравија на свету

Постоји неколико студија које показују да су азијска деца здравија од деце у другим земљама. Да ли због здравог начина живота који воде или због навика које би сигурно биле корисне и другој деци широм света, било како било, верујемо да је корисно да прочитате шта је то што они раде другачије када су деца у питању.

Брига о здрављу очију

У многим кинеским школама постоје граничници која служе да се код деце сачува здравље очију. Кинези верују да навика претераног нагињања над књигом може наштетити очима. И не греше сасвим. Ови “граничници” омогућавају детету да одржава безбедну удаљеност, а обезбеђују и правилно држање.

Foto: Brightside.me
Тренинг масажом ока

У већини школа у континенталној Кини од првог разреда децу подучавају вежбама ока за које верују да ће побољшати проток крви и опустити очне мишиће. “Тренинг” такође укључује масажу очне зоне. Деци се саветује да то раде два пута дневно.

Часови на свежем ваздуху

Широм Кине је систем извођења наставе на отвореном нормална ствар. Боравак на отвореном деци обезбеђује потребну дозу витамина Д, а шетња на свежем ваздуху смањује стрес због боравка у затвореном и побољшава ментално стање детета.

Ношење хируршких маски

Зими се више разбољевамо јер боравимо у топлим собама које се ређе проветравају па су пуне микроба. У Јапану, болесни и људи са алергијама често носе хируршке маске које их штите од удисања микроба у ваздуху и такође смањују шансе за преношење клица другима. Деца такође носе маске за време епидемије грипа и прехладе.

Мале, разнолике порције хране.

Храна је у азијским земљама веома важна. После другог светског рата Јапанци су развили програм исхране који је служио да се помогне деци која су угрожена. Зато они ни данас немају обилне главне оброке, већ је начин исхране такав да је сваки оброк подељен у више мањих порција – пиринча, рибљег меса, поврћа.

Активни одмор

Активности на отвореном су за децу веома важне због вежбања и сунчеве светлости. У азијским земљама становници имају јасну свест о томе, па и они који живе у урбаним срединама учествују у различитим организованим програмима који пружају толико неопходан предах у свакодневном животу.

Ходање

Ходање је важна физичка активност у већини делова Азије. Деца и одрасли се труде да више пешаче а да мање користе градски превоз на путу до школе или посла.

Праћење зависности од Интернета

Широм света деца постају све више зависна од електронских уређаја, углавном због друштвених мрежа. У Јужној Кореји су такве ствари ретке. Земља предузима многе акције у борби против зависности од интернета. Власти организују кампове, рехабилитационе центре и центре за третман како би помогли младима зависним о интернету. Постоје и закони којима се деци млађој од 16 година забрањује приступ интернету.

Пружање веће одговорности деци

Када деци дајете више одговорности, она на тај начин уче, сазревају и верују себи. Јапанска деца самостално иду у школу, баве се кућним пословима, а такође помажу у чишћењу школе. Тако постају независни и одговорни. Уче да воде рачуна о себи. Независност јача карактер и омогућава вам да постанете самостални.

Здрава прехрана

У азијским земљама улажу се велики напори да деца стекну здраве навике у исхрани. У Јапану ће поврће увек бити главни оброк. Месо се не сматра важним и мање је заступљено у менију, за разлику од рибе. Масноћа, млечни производи и шећер такође нису укључени у јапанску исхрану. Супа и здрави састојци, попут гоџи бобица и ђумбира, најчешћи су састојци који се користе у кувању у већини делова Азије.

Деца пију чај

У земљама као што су Кина и Јапан деца чешће пију чај него сокове. То су обично биљни чајеви, који имају благотворно дејство на вид и умањују стрес.

А које од ових 11 навика имају ваша деца?