Одабрани најбољи едукатори у Србији, у време пандемије

Седму годину за редом, учитељи и наставници основних и средњих школа широм Србије борили су се за титулу Најбољих едукатора Србије. Као и сваке године пристигло је доста квалитетних пријава, а ми смо одабрали десет најбољих међу њима који ће бранити образовну сцену Србије ове године.

Биљана Ускоковић
Ко су Најбољи едукатори Србије?

Најбољи едукатори су учитељи и наставници основних и средњих школа који се својим изузетним радом и залагањем истичу у раду са ученицима. Они који су иноватори, мотиватори, они који утичу на формирање и развој ученика и уче их како да буду грађани 21. века. Они који иду путем којим се ређе иде, неутабаним стазама, а у циљу развоја критичких интелектуалаца наше земље. Овај конкурс отворили смо у посебном тренутку за нашу земљу, али и за цео свет. У време када је планета била захваћена глобалном пандемијом, када су школе биле затворене, а наставници имали још захтевнију улогу, јер образовање није смело стати. Због тога смо поред Основног обрасца за Најбољег едукатора Србије, отворили и ,,ванредни” и потражили најбоље наставнике у доба пандемије. Оне који су у ово време образовање, наставу и вештине ученика учинили изузетним, који су спајали образовање и живот и брисали границе обавезног и потребног.

Након дугог процеса селекције који је трајао седам месеци, уз помоћ чланова комисије изабрали смо десет победника конкурса Најбољи едукатори Србије! Од тога троје у оквиру пандемијског обрасца и седморо у оквиру основног обрасца!

Најбољи едукатори Србије за 2020. годину у оквиру пандемијског обрасца су:

Дејан Бошковић, наставник биологије у ОШ ,, Иво Андрић“ у Београду

Марта Киш Бутерер, наставница ликовне културе у ОШ ,,Петефи Шандор“ у Новом Саду

Предраг Старчевић, учитељ у ОШ ,,Јован Јовановић Змај“ у Панчеву

Предраг Старчевић

Најбољи едукатори Србије за 2020. годину у оквиру редовног обрасца су:

Биљана Ускоковић Брковић, наставница биологије у ОШ ,,Милица Павловић“ у Чачку

Ива Суботић Красојевић, наставница историје уметности у средње – стручној школи ,,Техноарт“ у Београду

Марјан Миланов, наставник енглеског језика у ОШ са домом ученика „Добринка Богдановић“ у селу Стрелац и Средњој школи „Вук Караџић“ са домом ученика у Бабушници

Милан Петровић, наставник српског језика и књижевности у Гимназији ,,Светозар Марковић” у Нишу

Невена Перић, учитељица у ОШ ,,Димитрије Давидовић“ у Смедереву

Сандра Максимовић, наставница српског језика и књижевности у ОШ ,,Свети Сава“ у Крушевцу

Тања Олеар Гојић, учитељица у ОШ ,,Драган Лукић“ у Београду

Звање Најбољег едукатора Србије није лако заслужити, зато одајемо признање овим сјајним људима који су својим радом успели да побољшају образовање наших најмлађих. Желимо да им поручимо да своју титулу поносно носе и да своје знање шире и на следеће генерације као што су то радили и до сада.

Најбољи едукатори Србије за 2020. годину долазе из 8 места и градова широм наше земље, и показују да је образовање вредно и да имамо сјајне учитеље и наставнике.

Поред звања Најбољег едукатора Србије наши победници добиће личну награду као и награду у износу од 100.000 рсд коју могу да употребе да унапреде свој рад и реализују пројекте са децом.
Овогодишњем избору Најбољих едукатора поред Удружења помогли су бројни чланови комисије, пре свега прошлогодишњи награђени едукатори који се неуморно труде да пронађу нове инспиративне колеге,

Драгица Павловић Бабић – координатор ПИСА истраживања у Србији и сарадник Института за психологију у области образовања,

Олга Николић – бивши главни и одговорни уредник Просветног прегледа,

Срђан Вербић – бивши министар просвете,

Вигор Мајић – директор истраживачке станице Петница,

Представници ЗУОВ-а, Сања Тодорчев, Јасна Петровић, Снежана Вићентић и Бојана Костелац.

Без њих овај конкурс не би био могућ.

Најбољи едукатори Србије, браво! Ви сте покретачка снага наше земље и наставите да сијате. Ви сте суперхероји!