12 ključnih veština koje deca treba da savladaju da bi izrasli u srećne ljude

28 oktobra, 2016

Da li su današnji mladi ljudi sve manje su vični osnovnim životnim veštinama? Sudeći po vapajima univerziteta i poslodavaca, to je nažalost istina. Danas smo postali toliko usredsređeni na učenje i akademska znanja, da zaboravljamo decu da naučimo najosnovnijim znanjima, poput pranja veša, baratanja novcem ili pripreme jela.
srecno-dete
A upravo te osnovne veštine deci daju samopouzdanje, i čine ih spremnim da se uklope u društvo i mudro vode svoj život.
Koje veština deca treba da nauče i u kom uzrastu? Sveopšte uzev, deca treba da nauče kako da brinu o domaćinstvu, dvorištu i svojim stvarima. Mlađoj deci zadatke treba podeliti na manje delove i postepeno im povećavati zaduženja kako bi postajala odgovornija.
Lična bezbednost
Dete treba da nauči svoje puno ime i prezime, adresu i broj telefona. Treba da znaju i kako da svoje lične podatke zaštite na društvenim mrežama.
Briga o sebi
Deca treba da umeju sama da se umiju, operu zube, obuku se, okupaju se i iseku nokte još na početku osnovne škole. Takođe, naučite ih da vode računa o čistoći svoje odeće i da redovno menjaju veš i čarape.
Briga o drugima
Dete koje kreće u školu moralo bi da ume da se brine o drugom, recimo o kućnom ljubimcu. Neka njegova obaveza bude da mački sipa svežu vodu i hranu, a kad malo poraste, može menjati i njen pesak.
Pričanje sa strancima
Deca treba da umeju pravilno da vode razgovor, gledajući sagovornika u oči. Dobre prilike za vežbu su naručivanje hrane u restoranu, plaćanje na kasi u prodavnici ili pozajmljivanje knjige iz biblioteke.
Biti sam kod kuće
Treba početi sa kratkim periodima samoće, pa trajanje postepeno produžavati dok se dete sasvim ne navikne. Posavetujte dete kako da se ponaša u nepredviđenim situacijama, naučite ga napamet važnim brojevima telefona i budite sigurni da je dovoljno ozbiljno da neće otvoriti vrata nepoznatoj osobi.
Snalaženje u kuhinji
Deca u starijim razredima osnovne škole treba da znaju da koriste šporet i noževe, kao i da spreme nekoliko jednostavnijih jela. Odredite jedno veče u nedelji kada će dete pripremati večeru za sve vas i tako sticati iskusvo u kuhinji.
Čitanje oznaka
Dete treba da nauči da čita sa razumevanjem etikete na odeći, uputstva za lekove, deklaracije na namirnicama. Koristite svaku priliku da zajedno iščitate oznake i prokomentarišete njihovo značenje.
Društvene veštine
Podučite dete kako da se snađe kada prvi put upozna nekog – da se rukuje i nasmeši, postavi sagovorniku nekoliko pitanja, npr. o školi, porodici, interesovanjima, i zatim kaže nešto o sebi.
Upravljanje novcem
Davanje detetu džeparca je dobar način da ga učite raspolaganju novcem. Kako su deca starija, tako im dajte više odgovornosti u upravljanju kućnim budžetom. Pustite ih da sami probaju da ekonomično rasporede novac namenjen za njihovu novu odeću, pošaljite ih u samoposlugu i zamolite da potraže proizvode na popustu ili im postavite izazov da za što manje novca napune frižider.
Raspolaganje vremenom
Deca se lako mogu naći u vrtlogu školskih i vanškolskih obaveza i loša organizacija može im stvoriti puno problema. Pomozite im da postanu svesni aktivnosti koje im kradu vreme, naučite ih da planiraju svoj dan i poštuju rokove. Neka steknu naviku da svugde pođu na vreme i da, kako ne bi zakasnili na važne obaveze, moraju ostaviti i malo “lufta” za nepredviđene događaje.
Izvor: Detinjarije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama