12 načina da pokažete svom detetu da ga volite

27 aprila, 2022

Dani su nam ispunjeni najrazličitijim obavezama da lako zaboravimo da zastanemo i posvetimo našem detetu punu pažnju pokazujući mu da ga volimo. Ali, deca koja osećaju ljubav roditelja su sigurna u sebe i oslonac koji ima roditelji pružaju. A ovo im omogućava da budu srećna i uspešna u životu. Čak i ako ste najzauzetiji roditelj na svetu, postoje načini da svakodnevno pokažete svom detetu koliko je voljeno. Na primer:
djeca-roditelji
Govorite mu “hvala” i “molim”
Kako drugačije da naučite dete da bude zahvalno i kulturno osim ako vi prvi niste dobar primer. Prenesite mu vašu zahvalnost i ljubav čak i kada radi uobičajene svakodnevne stvari. Govorite mu “hvala” i odgovorite sa “molim” kada se ono vama zahvali. Ovako će naučiti da obraća pažnju na stvaro koje vi i drugi rade za njega.

Posvetite pažnju vašem detetu
Deca odlično primećuju kada ste odsutni jer gledate na telefon ili u kompjuter. Kada dete želi nešto da vam ispriča, ostavite sve i stvarno obratite pažnju na njega. Naravno da to neće uvek biti moguće, ali potrudite se da svakoga dana postoji vreme kada sa punom pažnjom slušate vašeg mališana.

Pričajte detetu o sebi
Podelite sa detetom vaš život. Ispričajte mu kako vam je prošao dan, šta ste postigli, kako sarađujete sa kolegama i sl. Dete će biti ponosno i srećno što želite da podelite stvari iz vaše svakodnevice.

Disciplinujte dete sa puno ljubavi i razumevanja
Da biste ovo uspeli morate da znate pre svega da se reč disciplina ne izjednačava sa pojmom kazne ili dranja i vikanja na dete. Disciplina znači da pružite deci određenu strukturu, rutinu, praktične rituale i veštine zahvaljujući kojima će odrasti u zadovoljnog, sposobnog čoveka koji može da se osloni na sopstvene sposobnosti. Kada odvojite vreme da detetu objasnite šta je dobro ponašanje a šta ne na miran ali čvrst način pun ljubavi, vi mu pokazujete da brinete o njemu i da ga volite.

Igrajte se zajedno
Iskažite ljubav na zabavan način, igrajte se sa vašim detetom. Tu spadaju i društvene igre, igre sa omiljenim junacima, ali i plesanje uz muziku dok zajedno sređujete sobicu. Važno je da se i vi uživite i stvarno budete prisutni u toj igri.

Govorite detetu šta je ono što volite kod njega
Zadajte sebi cilj da svakoga dana primetite nešto pozitivno kod deteta. Možda vam je pomoglo oko nečega u kući, uradilo domaći na vreme, pomirilo se sa drugom ili drugaricom i sl. Stavite detetu do znanja da primećujete pozitivne stvari koje radi, nemojte samo insistirati na onim stvarima u kojima je dete pogrešilo.

Smejte se zajedno
Pričajte viceve, glupirajte se, budite slobodni da radite smešne stvari i izmišljate smešne priče. Smeh će vam pomoći da se opustite i uživate zajedno.

Pišite poruke
Svako od nas voli da primi poruku pažnje i deca se po tome uopšte ne razlikuju. Oduševite vašeg mališana kratkom porukom koja kaže “volim te puno” ili “želim ti lep dan”. Izmamićete osmeh i sigurno snažan zagrljaj.

Grlite ga puno
Zagrlite dete kada se sa njim pozdravljate, kada ga pratite u školu ili dočekujete kući. Nekim ljudima je ovo normalno i sasvim spontano grle decu, ali ako ne spadate u ovu grupu potrudite se da i vi počnete više da grlite vaše dete. Detetu zagrljaj mnogo znači.

Večeravajte zajedno
Večera predstavlja odličan momenat za razgovore o tome kako je ko od članova porodice proveo dan. Atmosfera je dovoljno opuštena i možete lako da saznate šta se mota po glavi vašeg deteta. Ako zajednička večera nije moguća iz nekog razloga neka to bude doručak. Odredite jedan obrok na dan koji ćete provesti zajedno kao porodica.

Čitajte zajedno
Kada je dete sasvim malo roditelji imaju naviku čitanja, međutim, čim dete krene u školu i nauči da čita ova navika nestaje. Ali, nije odmah neophodno da se povučete iz dečije sobe čim ono počne samo da čita. Možete čitati i zajedno, jedno pored drugog. Ili možete čitati detetu priče koje voli da čuje ali su još uvek komplikovane za njega samog. Ovo je odličan način da budete zajedno.

Zabavite se vikendom
Razgovarajte o stvarima koje ćete raditi vikendom, planirajte ih zajedno da biste se radovali i iščekivali zajedničke doživljaje.

Izvor: najboljamamanasvetu.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama