12 начина да покажете свом детету да га волите

Дани су нам испуњени најразличитијим обавезама да лако заборавимо да застанемо и посветимо нашем детету пуну пажњу показујући му да га волимо. Али, деца која осећају љубав родитеља су сигурна у себе и ослонац који има родитељи пружају. А ово им омогућава да буду срећна и успешна у животу. Чак и ако сте најзаузетији родитељ на свету, постоје начини да свакодневно покажете свом детету колико је вољено. На пример:
djeca-roditelji
Говорите му “хвала” и “молим”
Како другачије да научите дете да буде захвално и културно осим ако ви први нисте добар пример. Пренесите му вашу захвалност и љубав чак и када ради уобичајене свакодневне ствари. Говорите му “хвала” и одговорите са “молим” када се оно вама захвали. Овако ће научити да обраћа пажњу на стваро које ви и други раде за њега.

Посветите пажњу вашем детету
Деца одлично примећују када сте одсутни јер гледате на телефон или у компјутер. Када дете жели нешто да вам исприча, оставите све и стварно обратите пажњу на њега. Наравно да то неће увек бити могуће, али потрудите се да свакога дана постоји време када са пуном пажњом слушате вашег малишана.

Причајте детету о себи
Поделите са дететом ваш живот. Испричајте му како вам је прошао дан, шта сте постигли, како сарађујете са колегама и сл. Дете ће бити поносно и срећно што желите да поделите ствари из ваше свакодневице.

Дисциплинујте дете са пуно љубави и разумевања
Да бисте ово успели морате да знате пре свега да се реч дисциплина не изједначава са појмом казне или драња и викања на дете. Дисциплина значи да пружите деци одређену структуру, рутину, практичне ритуале и вештине захваљујући којима ће одрасти у задовољног, способног човека који може да се ослони на сопствене способности. Када одвојите време да детету објасните шта је добро понашање а шта не на миран али чврст начин пун љубави, ви му показујете да бринете о њему и да га волите.

Играјте се заједно
Искажите љубав на забаван начин, играјте се са вашим дететом. Ту спадају и друштвене игре, игре са омиљеним јунацима, али и плесање уз музику док заједно сређујете собицу. Важно је да се и ви уживите и стварно будете присутни у тој игри.

Говорите детету шта је оно што волите код њега
Задајте себи циљ да свакога дана приметите нешто позитивно код детета. Можда вам је помогло око нечега у кући, урадило домаћи на време, помирило се са другом или другарицом и сл. Ставите детету до знања да примећујете позитивне ствари које ради, немојте само инсистирати на оним стварима у којима је дете погрешило.

Смејте се заједно
Причајте вицеве, глупирајте се, будите слободни да радите смешне ствари и измишљате смешне приче. Смех ће вам помоћи да се опустите и уживате заједно.

Пишите поруке
Свако од нас воли да прими поруку пажње и деца се по томе уопште не разликују. Одушевите вашег малишана кратком поруком која каже “волим те пуно” или “желим ти леп дан”. Измамићете осмех и сигурно снажан загрљај.

Грлите га пуно
Загрлите дете када се са њим поздрављате, када га пратите у школу или дочекујете кући. Неким људима је ово нормално и сасвим спонтано грле децу, али ако не спадате у ову групу потрудите се да и ви почнете више да грлите ваше дете. Детету загрљај много значи.

Вечеравајте заједно
Вечера представља одличан моменат за разговоре о томе како је ко од чланова породице провео дан. Атмосфера је довољно опуштена и можете лако да сазнате шта се мота по глави вашег детета. Ако заједничка вечера није могућа из неког разлога нека то буде доручак. Одредите један оброк на дан који ћете провести заједно као породица.

Читајте заједно
Када је дете сасвим мало родитељи имају навику читања, међутим, чим дете крене у школу и научи да чита ова навика нестаје. Али, није одмах неопходно да се повучете из дечије собе чим оно почне само да чита. Можете читати и заједно, једно поред другог. Или можете читати детету приче које воли да чује али су још увек компликоване за њега самог. Ово је одличан начин да будете заједно.

Забавите се викендом
Разговарајте о стварима које ћете радити викендом, планирајте их заједно да бисте се радовали и ишчекивали заједничке доживљаје.

Извор: najboljamamanasvetu.com